| home | contact | nieuw/wijzig adres |
 
bedrijvengids
alles over trouwen
» Artikelen
» Tips
» Inspiratie
» Specials
» Trends
   » Archief
trouwnieuws
trouwdatum prikken
stappenplan
 
home » alles over trouwen » specials » 13. Besparen op de verkeerde dingen »

13. Besparen op de verkeerde dingen

Jullie hebben in goed overleg besloten dat jullie zo min mogelijk willen spenderen aan de bruiloft.

Een mooie bruiloft is leuk, maar er moet ook nog wat over blijven voor de huwelijksreis. En natuurlijk voor de geplande uitbouw van jullie huisje. Dus daarom smeden jullie mooie plannetjes om met een klein budget zoveel mogelijk te kunnen ritselen. En daar blijken jullie exceptioneel goed in! Niet alleen zijn jullie geboren onderhandelaars ('Als we die taarttopper er gratis bij krijgen hebben we een deal! Oja, en graag ook een maatje groter voor hetzelfde geld, dat kregen we bij die andere bakker namelijk ook, toch schat?'), jullie blijken ook meer nuttige contacten te hebben dan jullie dachten!

Zo hebben jullie via een collega al een band voor een prikkie kunnen boeken (haar neefje is namelijk net een bandje begonnen met een paar vrienden en ze willen maar wat graag optreden!). Maar dat is nog niet het enige, de buurman heeft via de scouting gratis tafels en stoelen kunnen regelen, dat scheelt weer in de huurkosten. En okay, ze verdienen misschien niet de schoonheidsprijs, maar als je niet teveel wiebelt, kan je er prima op zitten. En met een paar tafelkleedjes zie je vast ook niks meer van die vol gekalkte tafelbladen.

Als klap op de vuurpijl komt je moeder ook nog met het briljante idee om een tennisvriendin van haar de catering te laten verzorgen. Zij doet wel vaker feestjes en heeft alléén maar tevreden klanten, zo zegt ze. Ze doet alles vanuit haar eigen huis en daarom zijn de kosten erg laag. Ideaal. Eigenlijk zijn jullie alleen voor de trouwkleding aangewezen op een daadwerkelijke winkel. Maar ook dat kan slimmer, bedenken jullie. En na een paar avondjes speuren op internet hebben jullie via Marktplaats de ideale outfits bij elkaar weten te sprokkelen. Jullie moeten er het halve land voor doorreizen, maar dat is het, vanwege de uiteindelijke besparing, meer dan waard! Jullie zijn trots op jezelf. Zie je nou wel dat een leuke bruiloft geen vermogen hoeft te kosten??

En daar is dan de grote dag. Je trouwjurk is toch niet helemaal wat je er van verwacht had, maar met een paar veiligheidsspeldjes krijg je er vast nog wel wat model in. Manlief’s jasje is ook wat aan de korte kant, maar zelfs dat mag de pret niet drukken.

De huwelijksceremonie is mooi en persoonlijk, maar dat kan ook niet anders in die mooie en romantische ambiance van het trouwkerkje. Het valt daarom daarna wel een beetje tegen als jullie arriveren in de lokale feestzaal. De muren zijn kaal en ruw en die tafelkleedjes op de scoutingtafels lijken toch niet echt te werken. Had je toch maar een paar bloemetjes geregeld.

Aan de rechterkant staat het buffet al opgesteld en je komt tot de conclusie dat de vriendin van je moeder wel een cursusje ‘productpresentatie’ had mogen volgen. De aluminiumfolie zit nog over de grote plasticbakken en het heeft nog het meest weg van een gaarkeuken bij het Leger Des Heils. Gelukkig maken de kartonnen bordjes met bloemmotief veel goed (not). Ietwat ongemakkelijk vertelt ze -al giechelend- ook nog eens dat ze de sausjes vergeten is, maar ze rijdt nog wel even op en neer in haar Swiftje. Geen probleem. Ondertussen staan de sateetjes koud te worden en besluiten jullie toch maar vast te beginnen.

Je opa sjokt met een berg eten op zijn kartonnen bloemetjesbordje naar zijn tafel. Hij wil gaan zitten, maar doordat hij zijn togus iets te dicht tegen de leuning plant, klapt de scouting stoel bruut ineen. Inderdaad ja, met je opa ertussen. Inmiddels ligt hij op de grond en vreest de rest van de tafel voor zijn kunstheup. En ondertussen begin jij te beseffen dat jullie misschien een beetje zijn doorgeslagen in jullie bezuinigingsmanie.

Het ergste heb je nog niet eens gehad, want je collega had je niet verteld dat haar pukkelige neefje van 16 een vervent Gothic liefhebber is. Incluis zijn 5 hardrockende bandleden. Om 23.00 uur besluiten jullie ze naar huis te sturen. Gelukkig heeft Nellie van de feestzaal ergens nog wel een swingend cd'tje van Dries Roelvink liggen.

Moraal van dit verhaal:

Bezuinig niet op de verkeerde dingen. De kans dat de bruiloft er goedkoop of amateuristisch van wordt is namelijk erg groot. En je krijgt geen herkansing, dat is een ding dat zeker is.

Probeer ook niet alles via via te regelen. Natuurlijk kan het handig zijn als je de juiste mensen kent, maar het feit dat Jaqcues van de voetbalvereniging toevallig graag fotografeert, maakt hem nog geen huwelijksfotograaf. Bezuinigen op de fotograaf is zo’n typische valkuil waar je achteraf spijt van kan krijgen. Andere valkuilen zijn (extreem) bezuinigen op de trouwkleding, de muziek, het diner en de feestlocatie.

Wil je wel gebruik maken van diensten van vrienden of kennissen? Check dan in elk geval zelf of ze leveren wat ze zeggen te leveren. Laat de band bijvoorbeeld een try-out doen of regel een voorproefsessie met de persoon die de catering gaat verzorgen.

En waar kan je wel op besparen? Kies om te beginnen voor een eenvoudig programma en houd het klein. Laat de receptie achterwege en kies voor een lopend buffet in plaats van een gangendiner. Zorg zelf voor leuke decoraties en aankleding en schenk op het feest enkel bier, fris en wijn. Serveer lekkere maar simpele hapjes.

Gerelateerde specials:
» De 20 grootste trouwrampen
» Besparingstips voor jullie bruiloft
» Lowbudget valkuilen

Gerelateerde artikelen:
» Muziek op het huwelijksfeest

» Deel je bruiloft en win leuke prijzen.

Héél véél trouwkaarten!