| home | contact | nieuw/wijzig adres |
 
bedrijvengids
alles over trouwen
» Artikelen
» Tips
» Inspiratie
» Specials
» Trends
   » Archief
trouwnieuws
trouwdatum prikken
stappenplan
 
home » alles over trouwen » specials » Besparingstips voor jullie bruiloft »

Besparingstips voor jullie bruiloft

Na het lezen van dit artikel wordt op een goede manier besparen op de bruiloft een eitje voor jullie!

Overall tips
Natuurlijk bepaalt het prijskaartje dat aan een product of dienst hangt uiteindelijk hoeveel iets kost. Maar je hebt zelf meer invloed op het kostenplaatje dan je misschien denkt. Met de juiste instelling kun je namelijk een hoop besparen! Houd daarom altijd de volgende tips in je achterhoofd wanneer je een zo goedkoop mogelijke bruiloft wilt:

 • Bepaal van tevoren jullie maximale budget en hou je hier ook aan.
  Het is misschien erg verleidelijk om toch nét dat duurdere boeket of die exclusievere taart te kiezen, maar dan blijf je bezig. Het openen van een bankrekening voor de bruiloft kan je hierbij helpen. Met een aparte rekening zie je in één oogopslag wat je allemaal aan de grote dag spendeert en het helpt tegelijkertijd de uitgaven in de hand te houden. Bovendien is zo’n rekening handig voor de 'trouwinkomsten', als je geld vraagt aan de gasten.


 • Probeer bij alles wat je regelt of koopt op de kleintjes te letten.
  Misschien lijkt elke individuele besparing marginaal, maar onderaan de streep scheelt dat echt veel! Alle kleine beetjes helpen.


 • Probeer bij alles wat je regelt of koopt te onderhandelen.
  In principe heeft elke leverancier een marge om wat met de prijs te spelen. Dus wat let je? Nee heb je, ja kun je krijgen!


 • Vergelijk, vergelijk, vergelijk!
  Ga langs bij meerdere leveranciers en weet wat er te krijgen is in de markt. Naast dat je bewustere en betere keuzes kunt maken, versterkt dit ook nog eens je onderhandelingspositie.


 • Begin op tijd met plannen.
  Wanneer je ruim de tijd hebt, hoef je geen overhaaste beslissingen te maken, kun je op je gemak wikken en wegen en heb je dus alle ruimte om op zoek te gaan naar de beste deals. Daarnaast worden vroegboekers vaak beloond met kortingen.


 • Wees niet bang om familie en vrienden in te schakelen voor hulp.
  Wees hier ook gewoon brutaal in. Waarschijnlijk helpen ze jullie nog graag ook en dit kan echt een hele hoop geld schelen! Dus laat je creatieve zus de decoraties maar regelen en leen de Porsche van je rijke oom.


 • Zoek particulieren in plaats van bedrijven, dit kan ook hoop geld schelen.
  Denk bijvoorbeeld aan iemand die thuis bruidstaarten bakt (op internet zijn er genoeg te vinden) of een bekende die hobbymatig bezig is met visagie voor het verzorgen van de bruidsmake-up.


 • Houd de bruiloft klein en eenvoudig.
  Denk niet in termen van honderden gasten en spectaculair entertainment. En probeer dit dus ook niet na te streven, want dan valt het eindresultaat alleen maar tegen. Focus je op details en ga voor een intieme en persoonlijke bruiloft. Doe liever een paar dingen goed, dan een hele hoop dingen half. In het laatste geval moet je bijna altijd concessies doen aan de kwaliteit van de bruiloft en dat zou jammer zijn.
Budgettips
Naast de algemene tips voor een lowbudget bruiloft hierboven, zijn er een aantal specifieke zaken waardoor je aanzienlijk kunt bezuinigen op de totale kosten van de bruiloft:

Moment van trouwen
Vrijdag en zaterdag zijn de duurste dagen om te trouwen. Je betaalt dan in veel gevallen niet alleen meer voor de voltrekking van het burgerlijk huwelijk, maar ook de feestlocaties en leveranciers rekenen vaak meer op deze dagen. Daarnaast kan ook trouwen in het hoogseizoen (mei, juni en september) het kostenplaatje flink doen verhogen. Trouw daarom bij voorkeur op een doordeweekse dag buiten het hoogseizoen, als je de kosten zoveel mogelijk wilt drukken.

Een andere besparingstip die we je mee willen geven is het burgerlijk huwelijk laat in de middag te laten voltrekken. Hierdoor kun je de receptie overslaan en meteen beginnen met het diner. Ook dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Lees hierover ook het artikel De trouwdatum vastleggen in de special allereerste voorpret.

Gastenlijst
Eigenlijk is het heel simpel: hoe meer gasten je uitnodigt, hoe duurder de bruiloft wordt. Kies daarom niet voor een ellenlange gastenlijst wanneer je een beperkt budget hebt. Tien gasten minder, kan je al snel een besparing van €500 opleveren. Wees daarom kritisch over wie je wel en niet uitnodigt en maak duidelijk aan de mensen om je heen dat jullie bewust voor een kleine bruiloft kiezen. Mensen zullen zich dan ook minder snel gepasseerd voelen.

Uitnodigingen
Natuurlijk zijn huwelijksuitnodigingen van handgeschept papier erg mooi. En ook 3D ontwerpen met cartoontekeningen van jullie erop zijn erg leuk. Maar je hoeft niet over the top te gaan. Op internet vind je genoeg bedrijven die leuke huwelijksuitnodigingen aanbieden voor redelijke prijzen. Of misschien ben jij zelf wel zo creatief om een leuke kaart te ontwerpen? Of ken je iemand die dit prima zou kunnen? Dit scheelt je echt een hoop geld, zonder concessies te hoeven doen aan het eindresultaat. Lees hierover ook de pagina trouwkaart en drukwerk.

Bruidstaart
Bruidstaarten zijn over het algemeen erg duur. En natuurlijk is het een mooi gezicht, zo’n enorme toren, afgewerkt met fondant, toefjes slagroom en eetbare bloemen. Maar je kan ook voor veel minder geld feestelijk gebak serveren. Denk aan geglazuurde muffins (die je eventueel zelf maakt) of aan fototaarten die je bestelt bij bijvoorbeeld de Hema. Of kijk eens op internet naar de vele mogelijkheden van mensen die thuis op bestelling taarten maken. Deze opties zullen allemaal een hoop schelen in de prijs. Lees hierover ook de pagina bruidstaart.

Diner en feest
Het diner en huwelijksfeest zijn vaak de grootste kostenposten van de bruiloft. Het zou dus fijn zijn als je hier zo veel mogelijk op kunt besparen. Kies om te beginnen daarom niet voor een gangendiner. Een lopend buffet of een barbecue zijn vaak net zo leuk, maar kosten een stuk minder. En mocht deze opties ook te duur zijn, denk dan aan een HighTea aan het einde van de middag of een borrel met cocktailhapjes, in plaats van het serveren van een complete maaltijd.

Op het feest kun je besparen door enkel bier, fris en wijn te schenken. Laat de sterke dranken achterwege, deze maken de drank voor het feest vaak duur. Probeer ook met de feestlocatie een prijs per persoon af te spreken, dit is vaak voordeliger dan achteraf te moeten betalen per drankje. Uiteraard wil je op het feest ook hapjes serveren. Kies voor lekkere, maar simpele hapjes zoals toostjes met kazen of salades en bittergarnituur. Kaviaar of coquilles zijn echt niet onmisbaar. Bezuinig niet op de aantallen, gasten hebben liever genoeg eenvoudige hapjes, dan te weinig exclusieve hapjes. Zeker wanneer er flink gedronken wordt. Lees hierover ook de pagina partycatering en diner.

Bloemen
Bloemen zijn prachtig, maar ook erg duur. Zeker als het aankomt op bruidsboeketten of andere huwelijksdecoratiestukken (de zogenaamde centerpieces). Je zou daarom kunnen overwegen om voor een ‘normaal’ bloemboeketje te kiezen à €15 tot €30, in plaats van een bruidsboeket, dat toch al snel zo’n €150 kost. Wat betreft de decoraties, zou je bloemstukken kunnen vervangen door eenvoudige vaasjes met een paar losse bloemetjes erin. Of kies voor grote gekleurde kaarsen in plaats van bloemen, deze geven ook enorm veel sfeer, maar zijn een stuk goedkoper. Lees hierover ook de pagina bruidsboeket.


Decoratie en huwelijksbedankjes
Er is enorm veel mogelijk op het gebied van huwelijksdecoratie. Denk aan slingers, ballonnen, bloemen, takken, kaarsen, confetti, tule of organza strikken, tafelkleden, servetten en ga zo maar door. Wanneer je een beetje tijd en energie steekt in de aankleding, hoeft dit echt niet veel te kosten voor een waanzinnig resultaat. Kijk voor inspiratie en leuke ideeën in boekjes en op internet, vraag creatieve mensen in je omgeving om advies en bezoek meerdere winkels voor leuke en betaalbare artikelen. Je kunt ook vrij gemakkelijk zelf leuke decoraties maken. Denk bijvoorbeeld aan glazen potten met waxinelichtjes erin. Zet er een witte papieren frietzak omheen en je hebt een prachtige, sfeervolle tafeldecoratie. Het is handig om voor een thema te kiezen in de decoratie. Sowieso is het dan makkelijker om leuke dingen bij elkaar te zoeken en daarnaast is het zo dat hoe vaker een thema terugkomt in de aankleding, hoe grootser het effect zal zijn.

Ook op de huwelijksbedankjes kun je besparen zonder concessies te hoeven doen aan het eindresultaat. Overweeg om zelf iets leuks te maken voor de gasten. Denk bijvoorbeeld aan grote rode snoepharten, die je op een satéprikker steekt en waar je tule omheen drapeert. Je hebt dan leuke kleine bruidsboeketjes! Kaartje eraan en klaar is Kees. Lees over deze onderwerpen ook de pagina’s decoratie en aankleding en bedankjes en kado's.

Trouwvervoer
Trouwvervoer huren bij een gespecialiseerd bedrijf is over het algemeen erg duur. Denk al snel aan €400 tot €500. Past dit niet binnen jullie budget? Kijk dan eens of iemand in je omgeving beschikt over een mooie auto. Grote kans dat deze persoon zijn auto best een dagje aan jullie wil verhuren of zelfs misschien wel uit wil lenen. Vraag het gewoon! Nee heb je, ja kun je krijgen. Ken je niemand in je omgeving?


Misschien kunnen jullie dan jullie eigen auto leuk versieren met linten en bloemen. Zorg in het geval van een eigen of geleende auto wel altijd dat de auto gecheckt is op eventuele mankementen en dat deze brandschoon is.

Zijn jullie wel in voor een geintje? Ga dan samen geheel in stijl op de fiets. Best romantisch toch, de bruid op de stang bij haar bruidegom? En waarschijnlijk verwacht niemand het van jullie!

Haar en make-up
De kapper en visagist vormen ook al snel grote kostenposten. Het zou dus niet verkeerd zijn als je ook hier op zou kunnen bezuinigen. Kijk daarom of je iemand in je omgeving kent die je haar en make-up zou kunnen verzorgen. Misschien een kennis die een visagiecursus heeft gedaan? Of een vriendin die vroeger kapster is geweest? Waarschijnlijk voelen ze zich erg vereerd als je ze vraagt! Maak wel altijd eerst een proefkapsel en doe een proefmake-up, zodat je zeker weet dat je tevreden bent over het eindresultaat.

En ben je zelf handig met je haar of make-up? Dan kan je het ook nog altijd zelf doen. Koop dan wel goede, lang houdbare make-up en haal bij de schoonheidsspecialiste een ampul om onder je make-up aan te brengen. De make-up blijft dan beter zitten. Lees over dit onderwerp ook de pagina bruidsmake-up en beauty.

Huwelijksreis
Bij een huwelijksreis denk je al gauw aan witte Bounty-stranden, luxe huwelijkssuites en grote zwembaden. Maar je hoeft natuurlijk helemaal niet af te reizen naar een of andere tropische bestemming, om op een 3-weekse super-de-luxe vakantie na te genieten van jullie huwelijk.

Als je een bestemming wat dichter bij huis kiest en bijvoorbeeld maar een week weggaat, bespaar je al snel meer dan €1000. Bespreek samen wat jullie belangrijk vinden op jullie huwelijksreis en ga op zoek naar een geschikte en betaalbare bestemming. Kijk vérder dan de standaard reisgidsen met huwelijksreizen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een privé boerderijtje helemaal voor jullie zelf ergens op een uitgestrekte wijngaard in Spanje? De opties zijn eindeloos, als je je er maar in verdiept. Blaas de huwelijksreis nooit helemaal af door een gebrek aan budget. Ga desnoods een paar dagen lekker samen weg, om even helemaal bij te komen en in alle rust samen van elkaar te kunnen genieten. Lees over dit onderwerp ook de pagina huwelijksreis.

Gerelateerde specials:
» Lowbudget valkuilen
» Do It Yourself!
» Do It Yourself, 5 do's en 5 dont's
» De trouwdatum vastleggen
» Besparen op de verkeerde dingen
» De must-haves en must-do's voor 2009

Gerelateerde artikelen:
» Het budget
» Klein budget?
» Tweedehands bruidskleding: Z.G.A.N.!
» De keuze is reuze
» Trouwvervoer: op de fiets

» Deel je bruiloft en win leuke prijzen.

Héél véél trouwkaarten!