| home | contact | nieuw/wijzig adres |
 
bedrijvengids
alles over trouwen
» Artikelen
» Tips
» Inspiratie
» Specials
» Trends
   » Archief
trouwnieuws
trouwdatum prikken
stappenplan
 
home » alles over trouwen » specials » Communicatie is het sleutelwoord »

Communicatie is het sleutelwoord

Zie je de rampscenario's al voor je? Kun je niet wachten tot de grote dag, maar zie je als een berg op tegen de confrontaties die je verwacht wanneer je gescheiden ouders samen op de bruiloft moeten verschijnen? Lees dan dit artikel.

Je kunt je natuurlijk alleen maar druk gaan maken, waardoor je voorpret wellicht redelijk verpest wordt. Maar je kunt ook het gesprek met je ouders aan gaan. Want laten we wel wezen – het zijn natuurlijk nog steeds gewoon je ouders. En die willen waarschijnlijk niets liever dan jou een perfecte dag bezorgen. Communicatie is in deze het sleutelwoord.

Praat met je ouders over hoe belangrijk het voor je is dat je beide ouders aanwezig zijn op één van de belangrijkste dagen van je leven. En hoe bang je bent voor ruzies of problemen. Wanneer je rustig blijft en spreekt vanuit je hart, zullen je ouders niet anders kunnen dan begrip voor je hebben. Probeer op jouw beurt ook begrip te hebben voor de situatie van je ouders. Een huwelijk brengt vaak veel emoties en herinneringen met zich mee, het vergt daarom misschien best wel wat van je ouders om hier op een ontspannen manier mee om te gaan.

En ja, misschien zal er wat spanning zijn of enige vijandigheid jegens elkaar, maar hopelijk zijn zij bereid deze voor één dag aan de kant te schuiven en zich te richten op jouw geluk.

Je kunt je ouders zelfs vragen of ze, om jullie een plezier te doen, op jullie trouwdag samen als ouders van bruid of bruidegom willen optreden. Als ze daartoe bereid zijn is dat natuurlijk super fijn. Zijn ze dat niet, dwing ze dan ook niet. Je wilt niet het risico lopen dat een en ander toch uit de hand loopt.

Als het niet mogelijk is om je ouders samen te spreken in de aanloop naar jullie huwelijk is het verstandig ieder gesprek over je huwelijk twee keer te voeren, met elke ouder afzonderlijk dus.

Houd je ouders goed op de hoogte van de planning en licht ze goed in over wat er van hen verwacht wordt. Probeer daarbij iedere ouder even goed te informeren over wat je beslist en regelt. Zo voorkom je dat één van beide ouders zich achtergesteld voelt en daardoor misschien gekwetst wordt.

Verloopt de communicatie met je ouders niet zoals je had gehoopt, geef dan niet te snel op. Het kost je misschien de nodige inspanning maar je hebt een duidelijk doel voor ogen. Blijf rustig en kalm en als er nog een gespreksronde voor nodig is waarin je nógmaals benadrukt hoe belangrijk een en ander voor je is, so be it. Zorg er ook voor dat je één blijft met je aanstaande.

Juist bij familieaangelegenheden is het belangrijk dat jullie samen een eenheid vormen. Als het om je ouders gaat, zul je zien dat je nogal snel de neiging hebt om ze te verdedigen. Maar je hoeft natuurlijk helemaal niemand te verdedigen en al helemaal niet tegenover je aanstaande. Hij of zij is er juist om je te steunen en je bij te vallen mocht dit nodig zijn. Vergeet dat niet. Overleg met elkaar hoe jullie over bepaalde zaken denken, zodat je zeker weet dat jullie op één lijn zitten en steun elkaar.

Tot slot, onthoud dat je huwelijk een vreugdevolle en feestelijke gebeurtenis is. En hoe druk je je ook maakt van tevoren, in de praktijk blijkt het op de dag zelf meestal erg mee te vallen. Ga er daarom niet van uit dat je huwelijksdag uit zal monden in een oorlogsveld. En hoewel het wellicht een uitdaging zal zijn voor jou en voor je ouders, bedenk dat jullie allemaal de scheiding overleefd hebben dus dan zou een huwelijksdag helemaal een eitje moeten zijn!

Gerelateerde specials:
» Mogelijke tegenwerpingen van je ouders
» Voorzorgsmaatregelen met gescheiden ouders
» Stiekem trouwen: de oplossing?!

» Deel je bruiloft en win leuke prijzen.

Héél véél trouwkaarten!