| home | contact | nieuw/wijzig adres |
 
bedrijvengids
alles over trouwen
» Artikelen
» Tips
» Inspiratie
» Specials
» Trends
   » Archief
trouwnieuws
trouwdatum prikken
stappenplan
 
home » alles over trouwen » specials » Bruidskinderen »

Bruidskinderen

Hoe schattig is het om op je trouwdag een aantal kleine hummeltjes in prinsessenjurkjes of kostuumpjes achter je aan te hebben lopen. Bruidskinderen geven je bruiloft echt iets extra’s.

Wanneer je zelf kleine kinderen hebt, zijn zij natuurlijk de ideale bruidskindjes. Wanneer je niet over je eigen voorraadje beschikt, zijn ook neefjes en nichtjes of kinderen van vrienden een leuk alternatief. Kinderen voelen zich meestal zeer vereerd wanneer je ze vraagt! Je kunt de kinderen al in een vroeg stadium vragen, ze zullen hierdoor alleen maar meer naar jullie dag toeleven.

Traditie
In de oudheid hadden 'bruidskinderen' dezelfde leeftijd als het bruidspaar. Ze liepen achter het bruidspaar aan bij hun gang naar de kerk om de boze geesten, die het op het bruidspaar gemunt hadden, af te leiden. Later maakten die 'erekoppels' plaats voor 'eredames', oftewel de bruidsmeisjes. Zij hadden dezelfde functie als de koppels en bijkomend voordeel was dat de vrijgezelle dames zich tijdens de receptie het hof konden laten maken door interessante huwelijkskandidaten.

Gelukkig geloven we allang niet meer in boze geesten en tegenwoordig beperkt de functie van bruidskinderen zich tot het assisteren van het bruidspaar gedurende het huwelijk. Daarnaast staan de kinderen symbool voor jeugd en zuiverheid.

Taken bruidskinderen
Over het algemeen bestaan de taken van de bruidskinderen uit het dragen van de sleep, het vasthouden van het boeket tijdens de ceremonie, het brengen van de ringen en het strooien van rozenblaadjes (vandaar dat bruidskinderen ook wel 'strooiertjes' genoemd worden).

Dit is ook vaak al spannend genoeg voor de kinderen, als je ze meer taken zou geven zou het wel eens teveel kunnen worden.

Wanneer de bruidskinderen wat ouder zijn, zou je ze ook andere taken kunnen geven. Zoals bijvoorbeeld het aannemen van de cadeaus, beheren van het gastenboek of uitdelen van de huwelijksbedankjes.

Kleding bruidskinderen
De kleding van de bruidskindjes is vaak afgestemd op de kleding van het bruidspaar. Een aantal bruidshuizen heeft ook (bijpassende) collecties voor kinderen. Ook bestaan er specialistische zaken voor bruidskindermode en heb je kleermakers die bijpassende kinderkleding maken.

Een aantal maanden van tevoren kun je de kleding voor de bruidskinderen uit gaan zoeken en bestellen. De kleding van de bruidskindjes is vaak afgestemd op de kleding van het bruidspaar. Het is gebruikelijk dat het bruidspaar de kleding voor de bruidskinderen betaalt.

Tip: Neem een stukje stof en een foto van de trouwjurk mee wanneer je kinderkleding uit gaat zoeken, zo weet je precies of de kleding bij elkaar past.

Voor welk type kleding jullie ook kiezen, het allerbelangrijkste is dat de bruidskinderkleding lekker zit en dat de kinderen zich er vrij in kunnen bewegen. Daarnaast is het ook van belang dat het kind zich er zelf 'goed' in voelt, zodat het zich gelukkig en vrolijk voelt op de dag, wat uiteraard de sfeer alleen maar ten goede zal komen. Laat de kinderen de bruidskleding daarom van tevoren wel passen. Kinderen vinden het sowieso fijn als ze het gevoel hebben dat ze inspraak hebben.

Door het gebruik van bruidsaccessoires kun je de kinderoutfits nog feestelijker maken. Denk hierbij aan een tiara of roosjes in de haren voor de bruidsmeisjes of bretels voor de bruidsjonkers.

Kinderen vinden het fantastisch als ze iets kunnen vasthouden om mee te spelen. Hoedjes, een pop in dezelfde kleertjes als het kind of een klein tasje waarin leuke speeltjes gestopt worden, zijn leuke accessoires voor de bruidskinderen en ze beleven hier ook nog eens veel plezier aan.

Bloemen bruidskinderen
Bruidsmeisjes en bruidsjonkers vergezellen het bruidspaar een groot gedeelte van de dag en het is daarom leuk om, geheel in stijl, deze kinderen ook van corsages of boeketjes te voorzien.

Voor het meisje kun je denken aan eenzelfde bruidsboeket als de bruid, maar dan aangepast aan de lengte en leeftijd van het bruidsmeisje. Een alternatief is een bruidsmandje of een mooie polscorsage. Voor de bruidsjonker kan een zogenaamd jonkerstafje gemaakt worden. Dat is een met stof afgewerkt bamboe stokje, met een toef bloemen erop vastgemaakt, uiteraard geheel passend bij de rest van de bruidsbloemen. Een mooie corsage kan natuurlijk ook.

Tip: Voor kleine kindjes is het vaak leuk om op de corsage in plaats van een bloemetje een klein speeltje of snoepje te gebruiken.

Gerelateerde specials:
» De 10 geboden voor een bruiloft met kinderen
» Hoe betrek ik mijn eigen kinderen in de bruiloft?
» 'Ik wil GEEN kinderen op mijn bruiloft'
» Bruidskinderen

Gerelateerde artikelen:
» Kleding bruidskinderen
» Kinderen bij het diner
» Haarbandjes voor bruidskinderen

» Deel je bruiloft en win leuke prijzen.

Héél véél trouwkaarten!