| home | contact | nieuw/wijzig adres |
 
bedrijvengids
alles over trouwen
» Artikelen
» Tips
» Inspiratie
» Specials
» Trends
   » Archief
trouwnieuws
trouwdatum prikken
stappenplan
 
home » alles over trouwen » specials » De trouwdatum vastleggen »

De trouwdatum vastleggen

Wanneer je hebt besloten elkaar het ja-woord te geven is het verstandig direct na te denken over een mogelijke trouwdatum. De trouwdatum leg je vaak als eerste vast bij de gemeente waar je gaat trouwen, daarna volgen meestal de feestlocatie en eventueel ook de kerk. In dit artikel lees je wat er komt kijken bij het vast leggen van de trouwdatum.

Welke datum?
Populaire maanden om te trouwen zijn mei en juni en september. Juli en augustus zijn iets minder populair vanwege zomervakanties waardoor er meer kans op afmeldingen bestaat. Daarnaast heb je de populaire datums zoals 07-07-07 of 20-07-2007. Je kunt je voorstellen dat vrijdag de 13e nog altijd niet onder de populaire datums valt.

Vrijdag is overigens wel veruit de populairste dag om te trouwen, daarna volgt de zaterdag. Dit zijn dan ook meteen de duurste dagen om te trouwen op het gemeentehuis (prijzen variëren van gemeente tot gemeente en van dag tot dag, maar het maximum ligt rond de 1000 euro). Zondag is niet gebruikelijk. Realiseer je dat wanneer je voor een doordeweekse dag kiest, al je gasten vrij moeten nemen en waarschijnlijk de volgende dag gewoon weer moeten werken. De enige uitzondering hierop is de woensdag voor Hemelvaart, een goedkopere doordeweekse dag om te trouwen met de voordelen van de duurdere weekenddagen!Tip: Gebruik onze online trouwdatumprikker om een goede dag voor jullie huwelijk te kiezen. Hierin vind je een compleet overzicht van vakanties, feestdagen, evenementen (zoals de WK voetbal) en speciale dagen als Vrijdag de 13e. Je weet dan in elk geval zeker dat je niks over het hoofd ziet!

Tip: Check ook altijd even of er geen lokale evenementen zijn op de datum van jullie keuze. Trekt er bijvoorbeeld geen wielerronde dwars door het centrum? Zou toch jammer zijn!

Tip: Mocht je voor een speciale datum gaan, zoals bijvoorbeeld 10-10-2010, wees dan ruim op tijd met het vastleggen van de trouwdatum. Veel stellen zullen namelijk hetzelfde idee hebben. Je huwelijk 2 jaar van tevoren vastleggen bij de feestlocatie is dan ook niet uitzonderlijk voor dit soort datums. Bij het gemeentehuis kan je tot maximaal 1 jaar van tevoren je datum reserveren.

Huwelijksaangifte
Om officieel te kunnen trouwen voor de wet, moet je eerst huwelijksaangifte doen bij de gemeente. Wanneer je huwelijksaangifte doet, ga je automatisch in ondertrouw. De huwelijksaangifte is 1 jaar geldig, maar moet minimaal 14 dagen voor de huwelijksvoltrekking gedaan zijn.

Wanneer je huwelijksaangifte gaat doen, kun je naast de trouwdatum ook meestal al de trouwtijd vastleggen. Houd bij het vastleggen van een tijd rekening met het feit dat je al een globale dagindeling moet hebben.

Tip: Wanneer jullie al een feestlocatie in gedachte hebben, is het verstandig eerst te checken of er op de dag van jullie keuze plek is voor jullie de datum vast laten leggen bij de gemeente. Populaire locaties zijn vooral in het hoogseizoen namelijk vroeg volgeboekt.

Formaliteiten huwelijksaangifte
Bij de huwelijksaangifte moeten jullie de volgende documenten overleggen:
  • Legitimatiebewijs
  • Recent afschrift geboorteakte (te verkrijgen in de geboortegemeente)
  • Uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens
    (te verkrijgen in de woonplaats)
  • Indien eerder gehuwd geweest, bewijs ontbinding laatste huwelijk door overlegging afschrift overlijdens- of echtscheidingsregister
  • Gegevens getuigen d.m.v. kopie paspoort; minimaal 2, maximaal 4 getuigen (getuigen dienen meerderjarig te zijn)
Informeer bij de gemeente van jullie keuze wat de verdere precieze procedures zijn.

Tip: Vraag zodra de trouwdatum bekend is genoeg verlofdagen aan op je werk, zodat je huwelijksreis ook meteen veiliggesteld is!

Gerelateerde specials:
» Verloofd? To do list!
» Traditie verloven
» Helemaal hip: het verlovingsfeest
» Bruidsbeurzen bezoeken
» Trouwmagazines
» Besparingstips voor jullie bruiloft
» Hip cadeau voor bruidsmeisjes

Gerelateerde artikelen:
» Huwelijksaangifte doen
» Gemeente en trouwlocatie bepalen

» Deel je bruiloft en win leuke prijzen.

Héél véél trouwkaarten!