| home | contact | nieuw/wijzig adres |
 
bedrijvengids
alles over trouwen
» Artikelen
» Tips
» Inspiratie
» Specials
» Trends
   » Archief
trouwnieuws
trouwdatum prikken
stappenplan
 
home » alles over trouwen » specials » Denk aan.... »

Denk aan....

Er komt veel kijken bij een huwelijk in het buitenland. En aangezien het voor jullie waarschijnlijk de eerste keer wordt dat jullie zo'n huwelijk organiseren, zullen jullie lang niet alles kunnen overzien. Natuurlijk kun je je goed voorbereiden en je goed laten adviseren, maar er zijn altijd zaken waar je in eerste instantie misschien niet aan denkt. Dit artikel helpt je om (vervelende) verrassingen tijdens jullie verblijf in het buitenland zoveel mogelijk te voorkomen.


Lokale condities

Klimaat op het moment van jullie bruiloft
Met name in tropische landen heb je te maken met regenseizoenen. Plan je bruiloft daarom altijd in het droge seizoen. Een tropisch eiland is natuurlijk altijd mooi, maar het wordt toch een stuk minder idyllisch als jullie met jullie blote voeten in de modder staan in plaats van het goudgele glinsterende zand. We noemen maar iets. Gelukkig kun je dit over het algemeen goed plannen. Check ook bij andere bestemmingen altijd wat de beste tijd is voor een bruiloft. Denk bijvoorbeeld ook aan periodes dat het ergens te heet is of dat de kans op orkanen erg groot is.

Visum
Voor sommige landen heb je een visum nodig. Check dit daarom altijd, zeker als je dit geruime tijd van tevoren aan moet vragen. Het regelen van een visum is uiteindelijk namelijk je eigen verantwoordelijk-heid en niet die van de reisorganisatie. Visa zijn verkrijgbaar bij de ambassade of het consulaat van het betreffende land. De prijs voor een visum verschilt per land en soms ook per reisdoel. Zo kan de prijs voor een zakenvisum en een toeristenvisum uiteenlopen. Voor sommige landen is het visum gratis. Het is zinvol om een visum tijdig aan te vragen. De afhandeling kan soms enkele weken duren. Meestal kun je de aanvraag opsturen en krijg je het visum toegestuurd. Kijk voor meer info ook op www.visumdienst.nl.

Politieke situatie land
Kiezen jullie voor een verre huwelijksbestemming? Ga dan altijd na wat de politieke situatie op dat moment is. Met name in de armere landen wil het nogal eens rommelen, waardoor jullie in onveilige situaties terecht zouden kunnen komen.

Op het moment van schrijven (mei 2009) is het bijvoorbeeld in Sri Lanka erg instabiel en laat dat nou net een populaire huwelijksbestemming zijn op dit moment. Voor (negatieve) reisadviezen kun je terecht op de website van Buitenlandse Zaken, www.minbuza.nl.

Vaccinaties
In veel landen buiten de Europese Unie worden toeristen alleen toegelaten als zij tegen bepaalde tropische ziekten zijn ingeënt en dit ook kunnen aantonen. Mogelijke ziektes waar je mogelijk tegen ingeënt moet worden zijn difterie, tetanus, polio, hepatitis A, buiktyfus en gele koorts.

Vraag hierover uiterlijk 6 weken voor vertrek informatie bij de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD), de plaatselijke apotheek of bij de ambassades en consulaten van betrokken landen.

In het internationaal erkende gele boekje noteert de arts waartegen je bent ingeënt en hoe lang de inenting geldig is, de geldigheidsduur verschilt namelijk per inenting. Neem het gele boekje altijd mee op reis. Lees hierover het artikel benodigde reisdocumenten en inentingen op de pagina huwelijksreis.

Vertaling documenten
Het kan zijn dat de autoriteiten van jullie bestemming, de vereiste documenten alleen maar accepteren wanneer ze vertaald zijn naar hun eigen taal. Dit zal niet vaak voorkomen, maar het is toch wel de moeite om dit even te checken van tevoren.

Mogelijkheden religieuze ceremonies
Willen jullie naast de burgerlijke huwelijksvoltrekking ook een religieuze huwelijksceremonie in het buitenland? Informeer dan eerst naar de mogelijkheden in het land van jullie keuze. Met name in erg religieuze landen, zoals bijvoorbeeld Indonesië, wil dit nog wel eens problemen opleveren. Mocht het niet mogelijk zijn de religieuze ceremonie op jullie manier vorm te geven in het land van jullie keuze, zouden jullie altijd nog uit kunnen wijken naar een ander land.

Getuigen
De eisen met betrekking tot getuigen verschillen van land tot land. Zo heb je op Curaçao bijvoorbeeld maarliefst zes getuigen nodig, erg veel in vergelijking tot het wettelijk vereiste aantal van twee in Nederland. Laat je hierover daarom goed informeren en zorg dat je aan de norm van het betreffende land voldoet. Mocht het zo zijn dat jullie met z'n tweeën afreizen naar het buitenland, en dus geen getuigen meenemen, zorg dan dat je ter plaatse getuigen regelt.

Belangenbehartiger ter plaatse
Wie jullie ook inschakelen of wat jullie ook regelen voor jullie bruiloft, zorg altijd voor een contactpersoon ter plaatse, die jullie belangen kan behartigen. Zelfs als je de locatie goed kent en een aardig woordje over de grens spreekt, is dit aan te raden. Een local krijgt meestal toch meer voor elkaar dan jijzelf en daarnaast is het fijn om iemand achter je te hebben staan die jullie kan assisteren mocht dit nodig zijn.
Praktische zaken

Hoe lang van tevoren moeten/willen jullie aanwezig zijn
Het kan zijn dat jullie een aantal dagen van tevoren aanwezig moeten zijn in het land van jullie keuze om te mogen trouwen. Check dit altijd even. En als dit niet verplicht is, zouden jullie toch altijd kunnen overwegen om eerder te gaan zodat jullie je in alle rust voor kunnen bereiden op het huwelijk. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het aantal vrije dagen dat je op kunt nemen op je werk.

Geschikt voor huwelijksreis?
Is de locatie waar jullie gaan trouwen ook geschikt voor de huwelijksreis? In de meeste gevallen zal dit zeker het geval zijn. Maar als dit niet zo is, zullen jullie nog moeten bedenken waar jullie heen gaan voor de huwelijksreis. Dat kan in het land waar jullie ook trouwen, maar misschien vinden jullie het leuk om ook nog een ander land in de buurt op te zoeken? Regel in dat geval de vluchten ruim van tevoren.

Bereikbaarheid trouwlocatie
Dat wit gepleisterde kapelletje bovenop die berg of dat vissersbootje in de haven van het dorp: heel leuk natuurlijk, maar zijn de locaties ook voor iedereen toegankelijk? Bijvoorbeeld ook voor je oma die slecht ter been is? Zeker wanneer jullie een aantal gasten meenemen is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Misschien dan toch maar 'gewoon' trouwen in het stadhuis van het dorp van jullie keuze?

Vervoeren trouwkleding
De meeste bruidsparen nemen hun trouwkleding mee uit Nederland. Trouwkleding mag meestal gratis mee in de personeelscabine van het vliegtuig, je hoeft de kleding dan niet op te vouwen. Je moet dit dan wel van tevoren aanvragen en het gewicht en de maten (van de verpakking) doorgeven. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen is het niet toegestaan de trouwkleding op deze manier te vervoeren. Laat je trouwkleding dan zo inpakken dat het pakket aan de afmetingen van de handbagage voldoet, zodat je deze alsnog zelf mee kunt nemen. Want op een geplette trouwjurk met kreuken zit natuurlijk niemand te wachten.


Gasten

Accommodaties voor de gasten
Wanneer jullie een aantal gasten meevragen voor jullie huwelijk in het buitenland, is het verstandig goed na te denken over de accommodatie van de gasten. In principe wordt er van uitgegaan dat jullie de reis- en verblijfskosten voor directe familie (opa's en oma's, ouders, broers, zussen) betalen, maar de overige gasten zullen in de meeste gevallen zelf voor deze kosten opdraaien.

Houd er rekening mee dat niet iedereen hetzelfde budget heeft. Geef je gasten daarom een aantal suggesties voor mogelijke accommodaties en probeer daarbij hotels en appartementen uit alle prijsklassen op te nemen. Zo kan iedereen voor zichzelf beslissen hoeveel ze willen besteden. Bedenk ook of jullie in dezelfde accommodatie willen verblijven als de gasten, want misschien willen jullie juist iets meer privacy? Allemaal zaken waar je vooraf rekening mee kunt houden.

Vervoer voor de gasten
Waarschijnlijk beschikken jullie gasten niet over eigen vervoer op jullie huwelijksbestemming. Regel daarom vervoer voor de gasten indien nodig, zodat ze hier niet zelf voor op hoeven te draaien.

Informatie voor de gasten
Voorzie je gasten voor vertrek al van informatie over de locatie. Denk aan het klimaat, de cultuur, het tijdsverschil, de taal, toeristische trekpleisters en ga zo maar door. Zo kunnen de gasten zich goed voorbereiden en kunnen ze eventueel ook al activiteiten van tevoren plannen, mochten ze een (mini)vakantie aan het huwelijk vastplakken.


Tip: Maak een leuk boekje voor de gasten, met daarin niet alleen informatie en foto's van het land maar ook van jullie zelf en jullie relatie. Via internet kan je gemakkelijk zelf digitale boekjes samenstellen en vervolgens laten printen. De gasten komen meteen in de goede stemming wanneer zij het boekje ontvangen en het is daarnaast een leuk en handig aandenken!

Feest bij terugkomst
Veel bruidsparen die in het buitenland trouwen, kiezen er voor bij terugkomst in Nederland alsnog een feest te geven voor familie, vrienden en kennissen. Het is een leuke manier om jullie huwelijk toch nog met een groot aantal mensen te vieren. En het is tevens een mooi compromis voor de achterblijvers.

Je zou voordat jullie naar het buitenland vertrekken, de uitnodigingen voor het feest al kunnen versturen, zodat iedereen meteen op de hoogte is. Maar als jullie het huwelijk liever eerst nog even voor jullie zelf houden, kan het natuurlijk ook erna. Een leuk idee is om een themafeest te geven in de sfeer van het land waar jullie getrouwd zijn.

Tip: Leg de huwelijksvoltrekking vast op video, zodat je de mensen thuis een indruk kan geven van jullie idyllische huwelijk.


Gerelateerde specials:
» Trouwen in het buitenland, iets voor ons?
» Gespecialiseerde huwelijksreisbureaus
» Populaire huwelijksreizen; Europa
» Populaire huwelijksreizen; Cariben, Azie, Afrika
» Populaire huwelijksreizen; Amerika
» Formaliteiten trouwen in het buitenland
» De Schipholbruiloft: een uitkomst?
» Het aankomsttasje
» Trouwen op Curaçao»
Trouwen op Bonaire
» Trouwen in Venetië
» Trouwen in Las Vegas
» Trouwen in Gretna Green

Gerelateerde artikelen:
» Benodigde reisdocumenten en inentingen
» Deel je bruiloft en win leuke prijzen.

Héél véél trouwkaarten!