| home | contact | nieuw/wijzig adres |
 
bedrijvengids
alles over trouwen
» Artikelen
» Tips
» Inspiratie
» Specials
» Trends
   » Archief
trouwnieuws
trouwdatum prikken
stappenplan
 
home » alles over trouwen » specials » Formaliteiten trouwen in het buitenland »

Formaliteiten trouwen in het buitenland

Het kan veel tijd en inspanning kosten om alle formaliteiten en benodigde documenten rondom een huwelijk in het buitenland te regelen. Bovendien hebben de documenten vaak een beperkte geldigheidsduur en verschillen ze per land. Lees daarom dit artikel en laat je goed informeren.

Welke documenten moeten we aanleveren?
De meest logische procedure om erachter te komen welke documenten je moet overleggen, is dat je contact opneemt met de buitenlandse instantie die jullie huwelijk gaat voltrekken. Zij kunnen precies aangeven wat je moet overleggen om in het huwelijk te kunnen treden. Maar je kunt voor informatie over de benodigde documenten in het betreffende land ook contact opnemen met het Nederlandse consulaat of de Nederlandse ambassade in dat land.

Over het algemeen zullen jullie de volgende documenten moeten overleggen:
  • Kopie van jullie paspoort

  • Internationaal uittreksel van geboorte

  • Internationale verklaring Domicilie, Nationaliteit en Burgerlijke staat
Reken er op dat je de documenten zo'n twee maanden van tevoren moet verzenden, plan dus niet te krap.

Tip: Neem voor de zekerheid kopieën mee van alle aangeleverde documenten wanneer jullie afreizen naar jullie trouwbestemming. Mocht er dan iets mis gaan, hebben jullie in elk geval bewijs dat jullie alles netjes opgestuurd hebben.

Legaliseren huwelijksakte
Voordat jullie buitenlandse huwelijksakte in Nederland ingeschreven kan worden, moet je de huwelijksakte laten legaliseren. Eerst moeten de autoriteiten van het betreffende land jullie akte legaliseren (bijvoorbeeld de gemeente in kwestie) en daarna nog de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging in dat land (het consulaat of de ambassade).

Wanneer jullie allebei verhinderd zijn om de benodigde legalisaties te regelen, kan de legalisatiebalie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dit in sommige gevallen alsnog voor jullie regelen na terugkeer in Nederland.

Melden huwelijk in Nederland
Eenmaal terug in Nederland, zijn jullie wettelijk verplicht om een in het buitenland gesloten huwelijk te melden bij de gemeente in de eigen woonplaats. Na het aanmelden van jullie huwelijk bij het gemeentehuis kunnen jullie het huwelijk in laten schrijven in het huwelijksregister. Als dat geregeld is, kunnen jullie de huwelijksakte inschrijven bij de Dienst Burgerzaken van het Bureau Bijzonder akten. Deze is gevestigd in Den Haag.

Wanneer jullie een bureau inschakelen om jullie bruiloft te regelen, spreekt het voor zich dat jullie je niet hoeven te bekommeren om alle hierboven beschreven formaliteiten. Jullie hoeven dan in principe alleen de benodigde documenten aan te leveren.

Kijk voor meer informatie ook op www.minbuza.nl (website Ministerie van Buitenlandse Zaken)

Tip: Geen zin in alle administratieve rompslomp die een huwelijk in het buitenland met zich meebrengt? Overweeg dan om het burgerlijk huwelijk in Nederland te laten voltrekken (bijvoorbeeld gratis op maandagmorgen) en om de symbolische ceremonie vervolgens alsnog in het buitenland plaats te laten vinden.

Huwelijkse voorwaarden
Wanneer jullie in het buitenland trouwen, trouwen jullie in gemeenschap van goederen. Als jullie willen trouwen onder huwelijkse voorwaarden, dienen jullie deze van tevoren vast te leggen bij een notaris in Nederland.

Goed om te weten: informatie per land
Er zijn enkele landen met afwijkende wet- en regelgeving als het gaat om huwelijksvoltrekkingen van buitenlanders. Hieronder lees je welke:

Frankrijk
In principe is het niet mogelijk om te trouwen in Frankrijk wanneer jullie beide de Nederlandse nationaliteit bezitten. We zeggen 'in principe' omdat er nog wel eens uitzonderingen gemaakt worden. Bijvoorbeeld wanneer jullie willen trouwen in een gemeente waar jullie ouders een (tweede) huis hebben. Maar zelfs in dat geval, zijn niet alle gemeenten bereid mee te werken. Het is ten dele een kwestie van gunnen. Wend je daarom tot de burgemeester van de betreffende gemeente wanneer jullie hiervoor in aanmerking willen komen.Voor locaties waar de burgemeester niet mee wil werken aan de voltrekking van het huwelijk, zou je kunnen overwegen zelf een freelance trouwambtenaar mee te nemen. De officiële huwelijksvoltrekking vindt dan plaats in Nederland en de ceremonie op locatie in Frankrijk.

Zuid-Afrika
In principe kun je overal in Zuid-Afrika trouwen: op een safariwildpark, op de wijnvelden van de Zulu's of zelfs op de Tafelberg. Houd er alleen wel rekening mee dat het tekenen van het 'Mariage Register', oftewel het officiële trouwboek, onder een dak moet gebeuren. Alles mag buiten plaats vinden (de ceremonie, uitwisselen van de ringen, de kus), maar het tekenen van het trouwboek moet volgens de Zuid-Afrikaanse wet binnen of onder een dak plaatsvinden.

Mexico
In Mexico moet je naast het aanleveren van de standaarddocumenten een aantal andere stappen doorlopen om te mogen trouwen. Zo moeten jullie een bloedonderzoek af laten nemen (uitgevoerd in Mexico) en in het bezit zijn van een bewijs van goed gedrag en zeden, overhandig door de lokale politie ter plaatse. Laat je daarom van tevoren goed informeren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Gerelateerde specials:
» Trouwen in het buitenland, iets voor ons?
» Gespecialiseerde huwelijksreisbureaus
» Populaire huwelijksreizen; Europa
» Populaire huwelijksreizen; Cariben, Azie, Afrika
» Populaire huwelijksreizen; Amerika
» Denk aan....
» De Schipholbruiloft: een uitkomst?
» Het aankomsttasje
» Trouwen op Curaçao
» Trouwen op Bonaire
» Trouwen in Venetië
» Trouwen in Las Vegas
» Trouwen in Gretna Green

Gerelateerde artikelen:
» Gemeenschap van goederen vs huwelijkse voorwaarden
» Deel je bruiloft en win leuke prijzen.

Héél véél trouwkaarten!