| home | contact | nieuw/wijzig adres |
 
bedrijvengids
alles over trouwen
» Artikelen
» Tips
» Inspiratie
» Specials
» Trends
   » Archief
trouwnieuws
trouwdatum prikken
stappenplan
 
home » alles over trouwen » bruidsboeket » artikelen » Geschiedenis en etiquette bruidsboeket »

Geschiedenis en etiquette bruidsboeket

Het bruidsboeket is al een eeuwenlange traditie. Hoe het boeket door de eeuwen heen onderdeel van de bruiloft was en wat nu precies de etiquette is, lees je in dit artikel.

In de oudheid werd het bruidsboeket niet, zoals tegenwoordig, in de hand gehouden, maar in het haar gestoken of aan de jurk vastgemaakt. De bloemen en takken in het bruidsboeket hadden allerlei symbolische betekenissen. Ook werden er kruiden als knoflook, bieslook en dille in het boeket verwerkt, in een poging om boze geesten af te schrikken.

De betekenis van de bloemen speelt door de hele geschiedenis een rol bij de samenstelling van het bruidsboeket, maar bereikte een hoogtepunt in de tijd van de hoogromantiek, aan het eind van de achttiende eeuw. In bruidsboeketten worden nog steeds vaak witte bloemen verwerkt, omdat deze door hun kleur symbool staan voor reinheid.

Verderop in dit hoofdstuk meer over de betekenis van verschillende soorten bloemen en kleuren.

Etiquette bruidsboeket
Volgens de etiquette is het de bruidegom die het bruidsboeket uitzoekt en betaalt. Hij overhandigt het bruidsboeket op de dag van de bruiloft aan zijn aanstaande, wanneer hij haar op gaat halen in haar ouderlijk huis. Dit is natuurlijk een erg romantisch idee. En in sommige gevallen gebeurt dit nog steeds, maar de bruid is steeds vaker zelf betrokken bij het uitzoeken van het bruidsboeket, zodat zij zeker weet dat het boeket aan haar wensen voldoet.

Tot aan de voltrekking van het huwelijk, draagt de bruid het bruidsboeket in haar rechterhand, daarna in de linker. Wanneer er ook in de kerk getrouwd wordt en deze kerkelijke inzegening als definitieve huwelijksvoltrekking gezien wordt, blijft de bruid het boeket tot aan deze voltrekking in de rechterhand dragen. Tijdens de huwelijksplechtigheden neemt een bruidsmeisje het bruidsboeket van de bruid over.

Tip: Willen jullie de etiquette volgen, maar wil je als bruid wel wat over je bruidsboeket te zeggen hebben? Geef dan duidelijk door aan je partner wat je wilt en vooral ook níet wil (vorm, kleuren, soorten bloemen). Geef daarnaast in een gesloten envelop een foto en een stukje stof van de jurk mee (alleen voor de ogen van de bloemist!). Op deze manier kan er weinig mis gaan, maar word je toch verrast!
Wil je meer weten over dit onderwerp?
Ga dan naar de homepage van de rubriek bruidsboeket

Gerelateerde artikelen:
» Het bruidsboeket kiezen: waar let ik op?
» Veel gebruikte bloemsoorten
» Soorten bruidsboeketten
» Bindtechnieken
» Betekenis verschillende bloemsoorten
» Betekenis kleuren
» Betekenis rozen
» Alternatief bruidsboeket
» Gooien trouwboeket
» Wie wat bewaart, heeft wat!
» Etiquette corsages
» Bloemen bruidskinderen
» Bloemstuk trouwauto
» Aankleding locaties
» Zijden bruidsboeketten

Gerelateerde specials:
» Tradities & etiquette A t/m Z

Gerelateerde trends:
» Trend: bruidsboeket, pak de stengels in!

Bedrijvengids:
» Alle bedrijven op het gebied van bruidsboeketten

» Deel je bruiloft en win leuke prijzen.

Héél véél trouwkaarten!