| home | contact | nieuw/wijzig adres |
 
bedrijvengids
alles over trouwen
» Artikelen
» Tips
» Inspiratie
» Specials
» Trends
   » Archief
trouwnieuws
trouwdatum prikken
stappenplan
 
home » alles over trouwen » specials » Het thema verwerken in de bruiloft »

Het thema verwerken in de bruiloft

Wanneer jullie een thema gekozen hebben, is het natuurlijk zaak je erin te verdiepen. Het ene thema vergt meer research dan het andere. In het geval van een kleur of motief zal dit bijvoorbeeld niet zo spannend zijn, maar wanneer je voor een tijdperk, land, dier of hobby kiest wordt dit een heel ander verhaal.

Doe in dat geval research naar gebruiken, kleding, gerechten, muziek en ga zo maar door. Hoe diep je gaat met je onderzoek, bepaal je helemaal zelf. Het internet, de bibliotheek, specialisten en de boekhandel zijn bronnen die je kunt raadplegen. Wanneer je eenmaal genoeg informatie verzameld hebt, kun je het thema door gaan voeren in de verschillende onderdelen van je bruiloft. Hieronder lees je wat er zoal mogelijk is:

Lokatie
Geen beter onderdeel om je thema mee te onderstrepen dan de feestlocatie. Je hebt natuurlijk de voor de hand liggende locaties, zoals een strandtent als jullie voor een strandthema kiezen of een kasteel als jullie voor een Victoriaanse of Sprookjesbruiloft gaan. Maar ook voor andere thema's kun je passende locaties zoeken. Let dan bijvoorbeeld op de kleuren of de uitstraling van een locatie, of bijvoorbeeld de mogelijkheid om naar buiten te gaan bij mooi weer.

Eten en drinken
Als er bepaalde dranken of gerechten zijn die geassocieerd kunnen worden met jullie thema, kies hier dan vooral voor! Het geeft meer kleur en levendigheid aan het thema en de gasten zullen het alleen maar leuk vinden om originele gerechten te proeven. Lekker anders dan anders! Wanneer je een bepaalde kleur als thema hebt, zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor cocktails of hapjes in de betreffende kleur.

Trouwkleding
Laat het thema indien mogelijk terug komen in jullie trouwkleding. In het geval van een kleur(combinatie) of motief is dat natuurlijk makkelijk. Maar ook verschillende stijlen kun je goed tot uiting laten komen in je trouwkleding. Overleg met je bruidsmodezaak, of misschien heb je wel een creatievelling in je omgeving die je outfit kan 'customizen'? Denk aan applicaties op je jurk of misschien een jurk in Spaanse of Italiaanse stijl?

Heb je een meer over-the-top thema? Misschien is het dan een leuk idee om voor het feest een spetterende outfit in stijl te dragen en overdag te kiezen voor een meer klassieke bruidsjurk.

Uiteraard kan je lief zijn trouwkostuum ook uitkiezen in stijl van het thema. En met accessoires zoals hoeden, handschoenen of andere attributen kun je ook een hoop doen.

Muziek
Muziek kan een feest maken of breken. Zeker wanneer je een thema kiest, is het daarom belangrijk om de muziek zorgvuldig uit te kiezen. Wat past beter bij het thema? Een band of DJ? En welke muziekstijlen kunnen er gedraaid worden. Zorg dat de band of DJ op de hoogte is van jullie thema en overleg hoe ze dit kunnen verwerken in het muzikaal programma.

Vervoer
Vervoer in stijl van het thema is een absolute must. Denk aan een grote witte limo bij een Hollywood-thema, een mooie rode sportwagen bij een Rood-thema, en misschien wel een paard bij een Sprookjes-thema. Laat je fantasie de vrije loop!

Taart
Overleg met de banketbakker hoe je het thema in de bruidstaart kunt verwerken. Vaak is er met fondant veel mogelijk qua kleuren en applicaties. Of bijvoorbeeld met versieringen om de taart heen. Maar je kunt natuurlijk veel verder gaan. Bespreek je ideeën en laat je goed adviseren.

Bloemen (boeket, decoratie, corsages)
Bloemen zijn onmisbaar op iedere bruiloft, ze geven enorm veel sfeer en uitstraling aan de bruiloft. Stem de bloemen daarom af op je gekozen thema. In het geval van bepaalde kleuren is dit erg makkelijk. Kies je voor een ander thema, bijvoorbeeld een land, overleg dan ook met de bloemist welke kleuren, bloemen en vormen hier het beste bij passen.

Decoratie en aankleding
Met de decoratie en aankleding kun je natuurlijk groots uitpakken. Door bloemen, decoratiestukken, kaarsen, foto’s, tafelkleden, servetten, servies, ballonnen, slingers en thema attributen kun je elk thema tot in detail uitwerken. Alles is mogelijk, dus denk ook vooral buiten de gebaande paden. Wil jij graag geruite tafelkleden en hooibalen met melkbussen op je Countrybruiloft? Of Boeddhabeelden met organza doeken, kaarsen en wierook op je Oriëntaalse bruiloft? Doe dat dan vooral! Probeer het wel enigszins subtiel te houden en zorg voor eenheid, te overdadige aankleding gaat vaak ten koste van de stijlvolle uitstraling die je in gedachte had.

Tip: Ga een paar weken voor de bruiloft nog eens kijken op de feestlocatie(s) waar je alle decoratie kunt neerzetten of bevestigen en of je genoeg spullen hebt om de gewenste sfeer te creëren. Alles zit dan nog fris in je geheugen op het moment dat de locatie aangekleed moet worden en je komt niet voor verrassingen te staan.

Uitnodiging en ander drukwerk
De huwelijksuitnodiging is natuurlijk de gelegenheid bij uitstek om je gasten op de hoogte brengen van het thema. Door een uitnodiging te kiezen die de gewenste sfeer van jullie thema uitstraalt en meteen de gasten informeert over wat er van hen verwacht wordt, zullen ze vaak al helemaal in de stemming komen.

Receptieboek
Jullie receptieboek (of alternatief daarvoor) is een blijvende herinnering aan jullie huwelijk. Het is daarom erg leuk om deze ook in stijl van het gekozen thema te kiezen.

Bedankjes
Voor de gasten zijn de huwelijksbedankjes de blijvende herinnering aan jullie huwelijk en aan het thema feest. Het leukste is daarom om de huwelijksbedankjes ook in stijl van het gekozen thema te kiezen. Denk aan een flesje olijfolie bij een Italiaanse bruiloft of een Rock 'n Roll cd'tje bij een jaren '60 bruiloft.

Als je er even goed over na denkt, kom je vast op een leuk (en betaalbaar) idee.

Foto's en film
Overleg met de fotograaf en eventueel de videograaf welke ideeën zij hebben over het thema en hoe deze in de foto's (en videofilm) betrokken kan worden. Voor creatievellingen als fotograven zal het thema altijd een inspiratiebron vormen om weer nieuwe dingen te bedenken. Met prachtige originele foto's in stijl van jullie bruiloft als resultaat!

Gasten betrekken bij het thema
Middels de uitnodiging stel je de gasten al op de hoogte van jullie thema. Als het even kan is het natuurlijk leuk om je gasten ook echt in het thema te betrekken. Het meest voor de hand ligt een dresscode in stijl van het thema (want hoe mooi is het om bijvoorbeeld iedereen in dezelfde kleur kleding te zien, of al je gasten uitgedost als filmsterren op je feest). Maar je zou ook nog verder kunnen gaan, vraag iedereen bijvoorbeeld een tekstje op te schrijven in stijl van het thema, of een nummer uit te laten kiezen dat dan op het feest gedraaid wordt. We noemen maar iets. Zorg er wel voor dat je niet doorslaat en misschien te veel van je gasten vraagt, het moet wel leuk blijven. En je kunt niet verwachten dat je gasten net zover mee gaan in je thema-enthousiasme als jijzelf.

Je zou het betrekken van de gasten in het thema ook aan de ceremoniemeester over kunnen laten, het leuke daaraan is dat jullie zelf ook verrast worden.

Trouwambtenaar en/of geestelijke betrekken bij het thema.
Licht ook de trouwambtenaar en eventueel de geestelijke in over jullie thema. Wanneer zij hiervan op de hoogte zijn, kunnen ze het thema verwerken in hun persoonlijke toespraak. Het thema vormt dan de inspiratiebron voor de sprekers.

Tip: Kies je voor een thema, doe het dan goed! Ga niet voor half werk, want dan kun je het net zo goed niet doen. Hoe meer je het thema in de verschillende onderdelen van je bruiloft zal verwerken, hoe beter het thema tot uiting zal komen en hoe geslaagder het resultaat zal zijn. Probeer het alleen wel enigszins subtiel te houden en zorg voor eenheid!

Gerelateerde specials:
» Waarom een themabruiloft?
» Mogelijke bruiloft-thema's
» Themabruiloft: de kleuren bruiloft
» Themabruiloft: de motieven bruiloft
» Themabruiloft: de nigeriaanse bruiloft
» Themabruiloft: de lente bruiloft
» Themabruiloft: de vlinder bruiloft
» Themabruiloft: de sprookjes bruiloft
» Themabruiloft: de vintage bruiloft
» DIY idee: theeblikken als decoratie

Gerelateerde artikelen:
» Samenstelling diner
» Dresscodes
» De banketbakker: eindeloze mogelijkheden
» Decoratie locatie(s)

» Deel je bruiloft en win leuke prijzen.

Héél véél trouwkaarten!