| home | contact | nieuw/wijzig adres |
 
bedrijvengids
alles over trouwen
» Artikelen
» Tips
» Inspiratie
» Specials
» Trends
   » Archief
trouwnieuws
trouwdatum prikken
stappenplan
 
home » alles over trouwen » muziek » artikelen » (Live) Muziek voor de kerk en de trouwlocatie »

(Live) Muziek voor de kerk en de trouwlocatie

Live muziek tijdens de ceremonie geeft jullie bruiloft een gouden randje, en zal menigeen kippenvel bezorgen. In een vroeg stadium kunnen jullie al beslissen of jullie live muziek willen tijdens de huwelijksinzegening, het zou namelijk jammer zijn als de artiest van jullie keuze niet meer beschikbaar is. Wanneer jullie er voor kiezen nummers vanaf een cd af te spelen, heeft het uitkiezen niet zo’n haast. Het is wel iets waar je alvast over na kan denken, zodat jullie echt nummers kiezen die betekenis hebben. Lees in dit artikel alles over muziek tijdens de huwelijksceremonie.

Wat is gebruikelijk?
Bij de burgerlijke huwelijksplechtigheid is er meestal ruimte voor drie muzikale nummers. Eén bij binnenkomst, één tijdens het tekenen en één bij het verlaten van de trouwzaal. Wanneer jullie andere wensen hebben, kan dit in overleg met de trouwlocatie natuurlijk anders.


Een kerkelijke inzegening duurt vaak langer dan de burgerlijke huwelijksvoltrekking en leent zich daardoor nog meer voor muzikale begeleiding.


Bij de kerkelijke inzegening worden altijd een aantal religieuze liederen gezongen, deze zoeken jullie samen met de pastor uit en worden opgenomen in het huwelijksboekje. Naast de religieuze liederen is er ook ruimte voor eigen inbreng. Wanneer je een zanger of muzikant in de kerk uitnodigt, overleg dan altijd eerst met de pastor over het repertoire. Niet alle teksten of liederen worden geaccepteerd door de kerk.

Live zang
Live zang tijdens jullie ceremonie zal iedereen kippenvel bezorgen. Wanneer je hiervoor kiest, zijn er een aantal opties. Je kunt kiezen voor een zanger of zangeres maar ook voor een duo of zelfs een koor (mits hier plaats voor is uiteraard). De zang kan met of zonder muzikale begeleiding uitgevoerd worden. Het volume zal in elk geval nooit te overheersend zijn, zodat de sfeer intiem blijft.

Er is een hoop mogelijk, dus verdiep je eens goed in wat er allemaal aangeboden wordt op het gebied van muzikale huwelijksbegeleiding en kies iets dat echt bij jullie past. Ga bijvoorbeeld niet voor jazzy of heel klassiek als jullie meer van popballads houden. De meeste artiesten hebben professionele websites waar je geluidsfragmenten kunt beluisteren. Ons adressenbestand helpt je op weg.

Instrumentale begeleiding
Wie herinnert zich de prachtige bandoneonmuziek van Carel Kraayenhof tijdens het huwelijk van Prins Willem Alexander en Maxima niet? Hij wist met zijn muzikale spel menigeen tot tranen te roeren, en bracht een enorme ambiance op de bruiloft van onze kroonprins en prinses.

Bandoneonmuziek van Carel KraayenhofNaast ontroering, brengt instrumentale begeleiding in de kerk of op de trouwlocatie een klassieke en stijlvolle ambiance.

Wanneer je er over denkt een muzikant voor jullie ceremonie uit te nodigen, duik dan eens in ons muzikantenbestand en kijk welke muzikanten en instrumenten je aanspreken. En of je nu op zoek bent naar een violist, pianist of harpist; het kan allemaal!

Muzikaal programma opstellen
Samen met de artiest van jullie keuze stel je een muzikaal programma samen voor de ceremonie. Je kunt afspreken op welke momenten de muziek gespeeld of gezongen wordt (binnenkomst, vertrek, uitwisselen ringen, tekenen trouwakten etc.) en wat er gezongen of gespeeld gaat worden.

Vaak hebben artiesten een vast repertoire waar jullie uit kunnen kiezen, maar als jullie speciale wensen hebben zijn deze altijd bespreekbaar.
Bespreek ook of artiesten hun eigen geluidsapparatuur meenemen en of dit berekend is in de prijs. Wanneer de artiest met eigen apparatuur werkt, informeer dan of deze geschikt is voor de akoestiek van bijvoorbeeld de kerk of trouwzaal, dit vraagt namelijk vaak om aangepaste apparatuur.


Je hoeft de muzikale begeleiding overigens niet alleen te beperken tot je ceremonie. Je kunt de artiest ook uitnodigen op je receptie, het diner of zelfs op je feest (vaak hebben artiesten ook een meer feestelijk repertoire). Kijk wel of dit binnen jullie budget past, want het spreekt voor zich dat hoe langer een artiest optreedt, hoe duurder het wordt.

De juiste tekst?
Het kiezen van de perfecte nummers voor jullie huwelijksceremonie is niet zo makkelijk als je misschien in eerste instantie denkt. Want een lievelingsnummer heeft iedereen meestal wel, maar past de tekst ook bij een feestelijke gelegenheid als jullie huwelijk?

Als je goed gaat luisteren gaan veel teksten van liefdesnummers namelijk over kommer en kwel, over liefdesverdriet, verbroken relaties, ontrouw en wat al niet meer. Dit kan je natuurlijk niet gebruiken op een van de mooiste en meest romantische dagen van je leven! Let er daarom goed op wanneer je nummers uitkiest voor je huwelijksceremonie, dat de nummers niet alleen qua melodie en emotie passen bij jullie ceremonie, maar ook qua tekst.

Ter inspiratie: foto's van muziek tijdens het huwelijk.

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Ga dan naar de homepage van de rubriek muziek en entertainment

Gerelateerde artikelen:
» Populaire huwelijksnummers
» Bruiloftmuziek voor de receptie en het diner
» Muziek op het huwelijksfeest
» Goede afspraken
» Sfeermakers: de special acts
» Entertainment voor de kids
» Culinaire specials
» De huwelijksceremonie
» De kerkelijke huwelijksceremonie
» Trouwmuziek: de valkuilen!

Gerelateerde specials:
» Het moment!
» Laatste voorbereidingsactiviteiten

Bedrijvengids:
» Alle bedrijven op het gebied van muziek en entertainment

» Deel je bruiloft en win leuke prijzen.

Héél véél trouwkaarten!