| home | contact | nieuw/wijzig adres |
 
bedrijvengids
alles over trouwen
» Artikelen
» Tips
» Inspiratie
» Specials
» Trends
   » Archief
trouwnieuws
trouwdatum prikken
stappenplan
 
home » alles over trouwen » specials » Tradities & etiquette A t/m Z »

Tradities & etiquette A t/m Z

'Het geheel van beleefdheidsvormen', zo omschrijft De Dikke Van Dale het woord 'Etiquette'. Bij veel mensen heeft het woord etiquette een negatieve bijklank, het wordt al snel geassocieerd met 'oubollig', 'stijf' en 'saai'. Toch blijkt dat wanneer er een huwelijk in aantocht is, mensen vaak nog teruggrijpen op de traditionele etiquette en er weer waarde aan hechten.

Voor veel mensen geeft het volgen van de etiquette het huwelijk meer betekenis en worden tradities ermee in ere gehouden. Het huwelijk krijgt hiermee een statig tintje en een gouden randje zo lijkt. Het instituut huwelijk is doordrenkt van tradities en etiquette. Op deze pagina vind je ze allemaal, gerangschikt op alfabetische volgorde!

n.b. Feel free om de traditie en etiquette te volgen, maar voel jullie onder geen beding verplicht. De etiquette is anno 2009 een puur bewuste én persoonlijke keuze en is eerder uitzondering dan regel. Kies daarom voor díe gebruiken die voor jullie (of voor jullie naasten) van toegevoegde waarde zijn of betekenis hebben en lap de rest lekker aan je laars!

A


Aanzoek
Volgens de traditie vraagt de man de vrouw ten huwelijk nadat hij toestemming heeft gekregen van haar vader. Wanneer de man voornemens is de vrouw te vragen, plant hij een samenzijn met haar vader waarin hij vraagt om de hand van zijn dochter. De man legt in dit gesprek uit waarom hij met zijn dochter wil trouwen, hoeveel hij van haar houdt, dat hij voornemens is goed voor haar te zorgen en dat hij nooit van haar zijde zal wijken of haar opzettelijk zal kwetsen.

Pas wanneer de toestemming verkregen is gaat de man op zijn knieën, vraagt zijn vriendin ten huwelijk en schuift een verlovingsring om haar vinger. Uiteraard vindt dit alles plaats in een romantische setting en horen hier ook bloemen en champagne bij.


B


Betalen bruiloft
Tot aan de zeventiger jaren was het gebruikelijk dat de ouders van de bruid de bruiloft betaalden. Gelukkig voor de ouders van de bruid is dit inmiddels al lang achterhaald. Al leveren de ouders in de meeste gevallen nog wel altijd een flinke financiële bijdrage. Dus zowel de ouders van de bruid als van de bruidegom.

Bruidsboeket
Het bruidsboeket is al een eeuwenlange traditie. In de oudheid werd het boeket niet, zoals tegenwoordig, in de hand gehouden, maar in het haar gestoken of aan de jurk vastgemaakt.

De bloemen en takken in het boeket hadden allerlei symbolische betekenissen. Ook werden er kruiden als knoflook, bieslook en dille in het boeket verwerkt, in een poging om boze geesten af te schrikken. De betekenis van de bloemen speelt door de hele geschiedenis een rol bij de samenstelling van het boeket, maar bereikte een hoogtepunt in de tijd van de hoogromantiek, aan het eind van de achttiende eeuw. In bruidsboeketten worden nog steeds vaak witte bloemen verwerkt, omdat deze door hun kleur symbool staan voor reinheid.

Volgens de etiquette is het de bruidegom die het bruidsboeket uitzoekt en betaalt. Hij overhandigt het boeket op de dag van de bruiloft aan zijn aanstaande, wanneer hij haar op gaat halen in haar ouderlijk huis. Dit is natuurlijk een erg romantisch idee. En in sommige gevallen gebeurt dit nog steeds, maar de bruid is steeds vaker zelf betrokken bij het uitzoeken van het boeket, zodat zij zeker weet dat het boeket aan haar wensen voldoet.

Tot aan de voltrekking van het huwelijk, draagt de bruid het boeket in haar rechterhand, daarna in de linker. Wanneer er ook in de kerk getrouwd wordt en deze kerkelijke inzegening als definitieve huwelijksvoltrekking gezien wordt, blijft de bruid het boeket tot aan deze voltrekking in de rechterhand dragen. Tijdens de huwelijksplechtigheden neemt een bruidsmeisje het bruidsboeket van de bruid over.

Bruidsjurk
Het trouwen in een witte trouwjurk lijkt een traditie van eeuwen. Feitelijk kwam het trouwen in het wit vroeger niet veel voor. In de middeleeuwen waren bruidsjurken vorstelijk versierd en in allerlei kleuren geverfd. Hoe meer kleuren, hoe rijker je was.
In de zeventiende eeuw kwam de 'zwarte bruidsjurk' in de mode en pas tegen het einde van de achttiende eeuw zag je de witte bruidsjurk verschijnen, maar dan alleen in welgestelde families zoals koninklijke families. Op het platteland was het zelfs zo dat tot ongeveer 1920 dat de bruid in traditionele klederdracht voor het altaar verscheen.

Vandaag de dag staat het wit nog steeds voor maagdelijkheid, puurheid en onschuld, maar nu draagt het grootste gedeelte van de bruiden een champagnekleurige of andere wittint bruidsjurk.

Bruidskinderen
In de oudheid hadden 'bruidskinderen' dezelfde leeftijd als het bruidspaar. Ze liepen achter het bruidspaar aan bij hun gang naar de kerk om de boze geesten, die het op het bruidspaar gemunt hadden, af te leiden. Later maakten die 'erekoppels' plaats voor 'eredames', oftewel de bruidsmeisjes. Zij hadden dezelfde functie als de koppels en bijkomend voordeel was dat de vrijgezelle dames zich tijdens de receptie het hof konden laten maken door interessante huwelijkskandidaten.

Gelukkig geloven we allang niet meer in boze geesten en tegenwoordig beperkt de functie van bruidskinderen zich tot het assisteren van het bruidspaar gedurende het huwelijk. Daarnaast staan de kinderen symbool voor jeugd en zuiverheid.

Bruidsmeisjes
Van oudsher hebben de bruidsmeisjes een belangrijke functie. Het verhaal wil namelijk dat het hun functie was om de boze geesten af te leiden, die het op de bruiloft altijd gemunt hadden op de bruid.

Daarom liepen de bruidsmeisjes achter de bruid aan en droegen haar sleep, de boze geesten wisten dan niet meer wie nou de bruid was en dropen daarom af.

Gelukkig geloven we al lang niet meer in boze geesten, dus daarvoor hebben we geen bruidsmeisjes nodig. De rol van de bruidsmeisjes ligt tegenwoordig meer in de ondersteuning en organisatie. Zo gaan ze bijvoorbeeld vaak mee met het uitzoeken van de jurk of nemen ze de organisatie van het vrijgezellenfeest voor hun rekening. Ook op de dag zelf maken ze zich nuttig, ze helpen met het aankleden en het in bedwang houden van de zenuwen, ze dragen de sleep van de bruid, dragen het boeket tijdens de ceremonie, nemen de cadeaus in ontvangst, beheren het gastenboek en staan de ceremoniemeester bij. Hard werken dus!

In Nederland is het niet gebruikelijk om bruidsmeisjes te hebben, dit is toch vooral een Amerikaanse aangelegenheid (getuige ook alle clichéfilms). Maar mocht jij het wel leuk vinden om een hele stoet van je vriendinnen in dezelfde jurk te hijsen en aan het werk te zetten, be our guest!

Bruidsstoet
Waarschijnlijk zijn er nog maar weinig bruidsparen die zich iets aantrekken van de etiquette als het op de bruidsstoet aankomt. Maar voor diegenen onder ons die benieuwd zijn naar de officiële regels, hier komen ze:

 • Traditioneel vertrekt de bruidsstoet vanaf het huis van de bruid. Hier verzamelt zich iedereen die in de stoet meerijdt.


 • De bruidsstoet bestaat officieel uit het bruidspaar, de ouders, de getuigen, de broers en zussen en de grootouders.


 • De eerste auto is voor het bruidspaar. De bruid zit rechts van de bruidegom (na de huwelijks-voltrekking is dit andersom en zit zij links van haar man, dicht bij zijn hart).


 • Als er bruidskinderen zijn, nemen deze ook plaats in de auto van het bruidspaar.


 • In de eerste volgauto zitten de ouders van de bruid en bruidegom. Rechtsvoor zit de moeder van de bruidegom, linksvoor de vader van de bruid, rechtsachter de moeder van de bruid en linksachter de vader van de bruidegom.


 • In de tweede volgauto zitten de getuigen met hun partners.


 • Daarna volgen de broers en zussen en de grootouders.


 • Daarna volgen de overige gasten, ingedeeld naar verwachtschap en ouderdom.


 • Het bruidspaar stapt als laatste in, maar rijdt vervolgens naar voren en voert de stoet aan.


 • Bij het gemeentehuis wacht het bruidspaar tot iedereen is uitgestapt, daarna komen zij pas de trouwauto uit.


 • De ceremoniemeester regelt het vertrek van de bruidsstoet


 • Om aan het overige verkeer aan te geven dat het om een stoet gaat, is het verstandig om aan de antennes van alle betrokken auto’s een versiering te hangen.
Bruidstaart
Over de geschiedenis van de bruidstaart bestaan verschillende verhalen. In één versie wordt de oorsprong van de bruidstaart in de Romeinse tijd gezocht en wordt de nadruk gelegd op de vruchtbaarheidssymboliek. De bruidstaart zou ten tijde van de Romeinen nog een eenvoudige koek zijn, die doormidden werd gebroken en boven het hoofd van de bruid werd verkruimeld. Het ritueel zou tot doel hebben gehad de goden te smeken het jonge paar met veel kinderen te zegenen.

Een ander verhaal vertelt over een gebruik tijdens de middeleeuwen in Engeland, waarbij de bruiloftgasten elk een kleine koek of taart meenamen die vervolgens gestapeld werden op een tafel. Zo kreeg je al een idee van een bruidstaart. Als de bruid en bruidegom elkaar over de stapel heen konden kussen zonder dat de stapel omviel, zou dat veel geluk brengen.

En er is nog een ander verhaal over een Engelse kok, die geïnspireerd raakte door de Bride's Church, een kathedraal met een spierwitte toren, die bestaat uit vijf lagen op elkaar.

Hoe het ook zij, de oorsprong van de klassieke bruidstaart met 3 plateaus zoals wij hem kennen ligt in Engeland. In de tweede helft van de 19e eeuw was het Queen Victoria die een dergelijke taart liet maken voor de bruiloft van de toenmalige kroonprinses. Deze 'weddingcake' bestond uit 3 etages, was geheel wit met eiwitglazuur, had bloemen van blank marsepein en was met garneerglazuur afgemaakt. Deze indrukwekkende taart zette de norm voor alle volgende koninklijke bruidstaarten. Van hieruit sijpelde het gebruik langzaam door naar de adel en later naar de rijke bourgeoisie. Pas vanaf 1960 werden de plateaubruidstaarten ook gebruikelijk bij de gewone Engelsen.

Ook in Nederland zette het koningshuis de toon. Toen koningin Wilhelmina trouwde in 1901 stond er een prachtig gedecoreerde bruidstaart in Engelse stijl klaar. Wilhelmina kopieerde het gebruik van haar Engelse collega-vorsten. Ook prinses Juliana werd tijdens haar huwelijksplechtigheid in 1937 gefêteerd met een Engelse bruidstaart. De bruidstaart Engelse stijl is in Nederland lange tijd beperkt gebleven tot de koninklijke familie.

Het is pas vanaf de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw dat ook steeds meer gewone bruidsparen een dergelijke taart voor hun eigen huwelijk lieten aanrukken. En zelfs toen was het nog geen vanzelfsprekend onderdeel van het huwelijk, zoals bijvoorbeeld trouwen in het wit of met een bruidsboeket dat al wel was. Het is pas in de jaren '90 dat de klassieke Engelse bruidstaart echt algemeen werd. En gelukkig is dat tot op de dag van vandaag nog steeds zo!

De traditionele bruidstaart bestaat uit meerdere rijkelijk versierde plateaus, die van groot naar klein lopen. Deze taart is meestal samengesteld uit cake met een vulling van room en chipolata die op smaak wordt gebracht met likeur en vruchtjes. De buitenkant van de taart bestaat uit een laag witte marsepein die vaak is versierd met witte of roze marsepeinen rozen. De marsepein is gemaakt van suiker, amandelen en rozenolie. De witte kleur symboliseert de zuiverheid van de bruid en staat garant voor voorspoed. De amandelen staan voor een gelukkig huwelijk en de rozen voor de eeuwige liefde.

Een modernere variant van de traditionele bruidstaart, is de taart met een opbouw die schuin of spiraalsgewijs oploopt en die in verschillende kleuren en met meerdere smaken geleverd kan worden.

Bruidstaart aansnijden
Volgens de traditie snijden de bruid en bruidegom de bruidstaart gezamenlijk aan, te beginnen in het midden van de onderste taart. De bruid hanteert het mes en de bruidegom heeft zijn hand over die van de bruid, zo snijden zij als teken van verbondenheid samen de taart aan. De bruidegom serveert vervolgens het eerste stukje taart aan de bruid. Na het aansnijden van het eerste stukje van de bruidstaart neemt het bedienend personeel deze rol over en zorgt voor de verdere verdeling van de taart.

Burgerlijk huwelijk
Ook voor het betreden van de trouwzaal gelden volgens de etiquette regels. Het bruidspaar betreedt de trouwzaal als eerste. De bruidegom loopt links, de bruid rechts. Daarna volgen de getuigen, de vader van de bruid met de moeder van de bruidegom en daarachter de vader van de bruidegom met de moeder van de bruid. De heren lopen links, de dames rechts. Na de huwelijksvoltrekking wisselen de bruid en bruidegom van plaats, de gasten wisselen echter niet.

Wanneer de bruid traditioneel wordt weggegeven door haar vader, betreden zij logischerwijs als laatste de zaal.


C


Champagne
Volgens de traditie wordt er op een bruiloft altijd champagne gedronken, om op het geluk van het bruidspaar te toosten. Een goed moment om champagne te serveren en te toosten is bij het aansnijden van de bruidstaart.

Corsages
Een corsage wordt volgens de etiquette gedragen door de bruidegom, de wederzijdse ouders, de bruidsjonkers en de getuigen. Wanneer je meer daggasten hebt, is het natuurlijk leuk om ook voor de overige daggasten een corsage te verzorgen, maar volgens de etiquette hoeft dit niet. De gastencorsages zijn in overeenstemming met de bloemen en de kleur van het bruidsboeket.

De corsages moeten op een makkelijke manier kunnen worden vastgespeld of bevestigd op de kleding. Ze worden links opgespeld. Volgens de etiquette horen de heren de corsage met het steeltje naar beneden te dragen en de dames met het steeltje naar boven.


D


Dresscodes
De meest voorkomende dresscodes zijn:

 • Black Tie (ook wel zwarte strik, cravate noit, toilette de petit soir, tuxedo of diner coat genoemd). De heren dragen een smoking met een zwarte strik. Dames dragen een cocktailjurk of een lange avondjurk.


 • White tie (ook wel witte strik, cravate blanche, Frack, tenue de soiree, of toilette de grand soir genoemd). De heren dragen een rokkostuum met een witte strik en een vest van wit pique of een gala- uniform. De dames dragen een feestelijke avondjurk, met groot decolleté, officieel horen daar handschoenen bij. Voor zowel heren als dames geldt dat er geen horloge mag worden gedragen.


 • Avondkleding (ook wel tenue de soiree genoemd). De heren dragen een kostuum of smoking. De dames dragen een lange of kortere avondjurk.


 • Stadskleding (ook wel tenue de ville of lounge suit of genoemd). De heren dragen een driedelig pak in de kleur blauw of grijs. De dames dragen een mantelpak of broekpak met daarbij een hoed.


 • Informeel De heren dragen een broek in combinatie met een blazer. De dames dragen verzorgde informele kleding. Bijvoorbeeld een jurk of pakje of broekpak.


 • Casual (Ook wel sport habille genoemd). Voor zowel voor dames als de heren geldt dat zij goed verzorgde kleding dragen, verder zijn er geen voorschriften.


 • Dress to impress Hiermee laat je het aan de gasten over wat zij zullen dragen, maar geef je wel aan dat feestelijke, uitbundige kleding gewenst is. Iedereen kan zich helemaal laten gaan!
Kiezen jullie voor een dresscode? Vermeld dit dan op de uitnodiging. Een dresscode voorkomt sowieso dat gasten underdressed of juist zwaar overdressed komen.


EF


Felicitatierij
De receptie en/of het feest vangen meestal aan met een felicitatieronde. Het bruidspaar stelt zich dan samen met de wederzijdse ouders in een rij bij de ingang van de ruimte. Volgens de etiquette staat de bruid links van haar echtgenoot (zoals bij alle onderdelen na de huwelijksvoltrekking). De ouders staan aan weerskanten van hun zoon respectievelijk dochter. Het kan echter ook dat het bruidspaar de rij begint en dat de beide ouders dan volgen.

De officiële volgorde van feliciteren is: eerst de bruid, vervolgens de bruidegom, dan de moeder van de bruidegom, de vader van de bruidegom, de moeder van de bruid en tot slot de vader van de bruid.


G


Gooien boeket
Dit tafereel kennen we vooral uit de bekende Amerikaanse wedding-films. De bruid gooit aan het einde van de avond haar bruidsboeket weg. Achter haar staat een horde uitzinnige trouwlustige vrijgezelle dames klaar om het boeket te vangen. De gelukkige 'boeketvangster' zal de eerstvolgende zijn die trouwt, zo wil het verhaal. Het is een leuke traditie, maar we kunnen ons ook voorstellen dat je het zonde vindt van je mooie (en dure) boeket. Voel je dus echt niet verplicht om deze traditie in ere te houden. Ongeveer de helft van de bruiden kiest ervoor géén boeket te gooien.

Kies je er voor het boeket wél te gooien, maak er dan een speciaal en leuk moment van waarin alle aanwezigen betrokken worden. Bijvoorbeeld door het groots aan te kondigen, de lichten te dimmen en de band of DJ trommelgeroffel te laten maken.


H


Huwelijksbedankjes
Het oorspronkelijke huwelijksbedankje bestond uit vijf in tule verpakte bruidssuikers. Dit was geen willekeurig aantal, maar symboliseerde liefde, geluk, voorspoed, trouw en vruchtbaarheid. Waren de bruidssuikers op, dan bleef alleen het bedankkaartje over. Hoewel het aanbod in traditionele bruidssuikers nog steeds erg groot is, is het huwelijksbedankje langzamerhand uitgegroeid tot een cadeautje met een meer blijvend karakter.

Je kunt de gasten ook na aflóóp van de bruiloft bedanken door middel van een bedankkaartje. Volgens de etiquette wordt dit bedankkaartje binnen zes weken na de bruiloft verstuurd.

Het leuke van zo’n kaart achteraf is dat je er bijvoorbeeld een mooie foto van de bruiloft in kunt verwerken. Het handigste is om de bedankkaartjes bij dezelfde drukker te bestellen als de trouwkaart, zodat alles in dezelfde kleur en stijl is.

Huwelijksnacht
Volgens de traditie draagt de bruidegom zijn kersverse bruid over de drempel wanneer zij samen de slaapkamer of huwelijkssuite betreden. Vroeger was dit de eerste keer dat het paar samen in één bed de nacht doorbracht, tegenwoordig is dit in de meeste gevallen (gelukkig) natuurlijk al lang niet meer zo.

Het over de drempel dragen van de bruid is een oud Germaanse traditie, die voortkomt uit het geloof dat kwade geesten graag het geluk van de jonge vrouw komen verstoren. Door de bruid over de drempel te dragen, konden de boze geesten haar sporen niet meer volgen en kon zij ongestoord het huwelijk in gaan. Het verhaal wil ook, dat als de bruid struikelt over de drempel van haar nieuwe huis, dit ongeluk zou brengen. Om deze reden is het ook beter dat de bruidegom zijn vrouw over de drempel draagt.

Huwelijksreis
Er gaat een verhaal dat vroeger de bruidegom zijn bruid ontvoerde en vervolgens verborgen hield op een geheime plek. Na een bepaalde tijd was het meisje dan zijn 'eigendom'. Gelukkig belooft de huwelijksreis tegenwoordig niets meer dan alleen een mooie reis te worden.

Volgens de traditie is het boeken van de honeymoon een taak van de bruidegom, maar tegenwoordig wordt de huwelijksreis meestal in goed overleg gepland. Het moet tenslotte voor jullie beiden een droomreis worden, eentje die jullie nooit zullen vergeten en waar jullie lekker bij kunnen komen en na kunnen genieten van jullie huwelijksdag.


IJ


Jacquet
Wil je als bruidegom de etiquette volgen? Kies dan overdag voor een jacquet. Een jacquet bestaat uit een lange, zwarte jas met rond weggesneden voorpanden, een grijs vest, een streeppantalon zonder omslag, een wit overhemd met blinde knoopsluiting, dubbele manchetten, een grijze, zwarte of witte stropdas, zwarte schoenen, een witte pochet en een grijze of zwarte trouwhoed.

Na 18:00 uur verruil je de jacquet voor een smoking of rokkostuum. Een smoking is een kostuum waarbij de revers altijd van zijde is en de broek meestal met bandplooi zonder omslag en een satijnen band over de buitenbeennaad. De manchetten van het overhemd mogen onder het jasje uitkomen, eventueel met manchetknopen. Bij een smoking wordt altijd een strik gedragen. Een pochet behoort ook tot de mogelijkheden, maar bij een smoking kan absoluut geen corsage gedragen worden.

Een cummerbund wordt ook vaak gedragen bij een smoking, dit is een brede band rond je taille. Zo’n band staat chique, maar kan tegelijkertijd erg feestelijk zijn vanwege de kleur.

Naast de smoking kun je volgens de etiquette 's avonds ook kiezen voor het formele rokkostuum. Het rokkostuum bestaat uit een pantalon en een jasje dat kort is aan de voorkant en lang aan de achterkant. De achterpanden lopen tot halverwege het been. Onder de jas wordt een wit vestje gedragen. Het rokkostuum is een echt galatenue.

Wanneer de bruidegom overdag een jacquet draagt, wordt dit meestal ook van de belangrijkste mannelijke gasten verwacht. Denk aan de vader van de bruid en bruidegom, broers van de bruid en bruidegom, getuigen en de ceremoniemeester.

Jubilea
Iedereen kent de Koperen, Zilveren en Gouden bruiloft. Maar er zijn meer speciale huwelijksjubilea. Hieronder lees je welke:

1 jaar getrouwd:Katoenen bruiloft
2 jaar getrouwd:Lederen bruiloft
5 jaar getrouwd:Houten bruiloft
6¼ jaar getrouwd:Blikken bruiloft
10 jaar getrouwd:Tinnen bruiloft
12½ jaar getrouwd:Koperen bruiloft
15 jaar getrouwd:Kristallen bruiloft
20 jaar getrouwd:Porseleinen bruiloft
25 jaar getrouwd:Zilveren bruiloft
30 jaar getrouwd:Parel bruiloft
35 jaar getrouwd: Robijnen bruiloft
40 jaar getrouwd:Smaragden bruiloft
45 jaar getrouwd:Saffieren bruiloft
50 jaar getrouwd:Gouden bruiloft
60 jaar getrouwd:Diamanten bruiloft
65 jaar getrouwd:Briljanten bruiloft
70 jaar getrouwd:Platina bruiloft
75 jaar getrouwd:Albasten bruiloft
80 jaar getrouwd:Eiken bruiloft

K


Kerk
Volgens de etiquette hebben de gasten al voordat het bruidspaar arriveert bij de kerk binnen plaats genomen. De dames zitten links en de heren rechts. De ouders van de bruidegom nemen plaats aan de rechterkant van de kerk, waar hun zoon ook zal staan tijdens de huwelijksvoltrekking. De ouders van de bruid nemen plaats aan de linkerkant, zodat zij achter hun dochter zitten tijdens de plechtigheid.

Wanneer de bruid traditioneel wordt weggegeven door haar vader, spreekt het voor zich dat de vader pas later plaats neemt aan de linkerkant.

Bij het verlaten van de kerk is de volgorde van de stoet als volgt: het bruidspaar verlaat als eerste de kerk, gevolgd door de ouders van het bruidspaar, de getuigen, de broers en zussen, de grootouders en tot slot andere familie en vrienden.

Kousenband
Onder de bruidsjurk hoort traditiegetrouw een kousenband. De kousenband heeft puur een symbolische functie, want je ziet hem natuurlijk niet.

Als je het als bruid helemaal volgens het boekje wilt doen, dan draag je de kousenband gedurende de dag en 's avonds haalt de bruidegom deze van je been. Vervolgens gooit hij deze naar de vrijgezelle heren. Degene die hem vangt, zal de volgende bruidegom zijn! De kousenband is dus een beetje de mannelijke tegenhanger van het bruidsboeket. Als je het leuk vindt om de traditie te volgen, ga dan op zoek naar een leuke kousenband. Vraag ook in de bruidsmodezaak naar het aanbod.LMNO


Openingsdans
Volgens de etiquette is de eerste dans gereserveerd voor de bruid en bruidegom, zij openen hiermee de dansvloer. De openingsdans is officieel een foxtrot of een engelse wals, maar dit is niet verplicht.

Na deze dans wisselt het bruidspaar van danspartner. De bruidegom vraagt, indien mogelijk, de moeder van de bruid. De bruid vraagt de vader van de bruidegom ten dans. Bij de volgende wissel danst de bruid met haar eigen vader en de bruidegom met zijn eigen moeder. Daarna is de keuze vrij en is de dansvloer voor iedereen geopend. De laatste dans van de avond is ook weer voor het bruidspaar, volgens de etiquette is dit een engelse wals.

Hoewel de openingsdans bijna op iedere bruiloft nog vaste prik is, moet de officiële stijldans in veel gevallen plaatsmaken voor een simpel nummertje slowen. Het dansen met wederzijdse ouders schiet er dan meestal bij in.

Ophalen bruid ouderlijk huis
Volgens de traditie haalt de bruidegom zijn bruid de ochtend van het huwelijk op bij haar ouderlijk huis en overhandigt haar het (verrassings)bruidsboeket. Vroeger was dit ook niet meer dan logisch, de bruid woonde in veruit de meeste gevallen immers nog gewoon thuis. Tegenwoordig is dit zelden meer het geval, bijna alle stellen wonen eerst samen voordat zij gaan trouwen.

Het bij het ouderlijk huis ophalen van de bruid is een traditie die desalniettemin nog veel gevolgd wordt. Veel stellen vinden het een leuke, symbolische traditie en daarnaast is het handig omdat de bruidegom de bruid voor het huwelijk eigenlijk nog niet mag zien in haar jurk. Dit zou ongeluk brengen.


PQRS


Sluier
De bruidssluier geldt van oudsher als symbool voor zedigheid. Traditioneel draagt de bruid de sluier voor haar gezicht tot het moment van huwelijksinzegening, waarna de bruidegom de sluier naar achteren slaat en de bruid mag kussen.

Wanneer je een traditionele trouwjurk draagt, is een sluier eigenlijk een must.

Something old, something new, something borrowed, something blue!
Deze traditie kennen we vooral van de Engelse en Amerikaanse bruiloften. Van de bruid wordt verwacht dat ze iets ouds, iets nieuws, iets dat ze heeft geleend en iets blauws draagt. Deze elementen zouden de bruid geluk brengen in haar huwelijk.

Het oude staat voor het geluk van een andere getrouwde vrouw, bijvoorbeeld de moeder of de oma van de bruid. Door iets van haar te dragen, zou het geluk zich continueren en overspringen op de nieuwe bruid.

Het nieuwe staat voor de hoop op een gelukkig getrouwd leven. Het nieuwe geeft ook aan dat de bruid samen met haar man een nieuwe toekomst tegemoet gaat.

Het geleende staat voor vrienden en familie die er voor de bruid zijn, niet alleen op de bruiloft maar ook gedurende de rest van hun leven. Het geleende item moet wel komen van een andere gelukkig getrouwde vrouw én het moet na afloop teruggeven worden.

Tot slot staat het blauwe voor trouw, puurheid en loyaliteit. Vaak wordt de kousenband als blauw item gedragen, omdat deze tenminste niet zichtbaar is.

Wat weinig mensen weten is dat het gezegde eigenlijk nog aangevuld moet worden met 'and a silver sixpence in your shoe'. Het zilveren muntje staat voor financiële voorspoed en de bruid draagt het muntje vaak in haar linker schoen.

Speeches van de gasten
Het diner begint officieel met een verwelkoming van de gasten door de ceremoniemeester. Hij of zij kondigt daarna ook de speeches aan. Volgens de etiquette wordt de eerste speech gegeven door de vader van de bruid, de tweede speech is voor de vader van de bruidegom. Wanneer een van beide vaders niet in staat is om te speechen, worden de honneurs waargenomen door een ander naast mannelijk familielid. Na deze speeches kunnen andere gasten een speech houden indien zij dit willen. Na iedere speech wordt het glas geheven en getoost op het bruidspaar. Het diner wordt afgesloten met een woord van dank aan alle aanwezigen door de bruidegom, hij bedankt daarbij in het bijzonder de ceremoniemeester en de (schoon)ouders.

Speech van het bruidspaar
Van jullie, het bruidspaar, wordt meestal impliciet ook verwacht dat jullie een speech houden. In deze speech kunnen jullie de mensen bedanken die jullie geholpen hebben of wie jullie om andere redenen dankbaar zijn. Uiteraard is het ook een goed moment om uit te spreken hoe gelukkig jullie als kersverse paar met elkaar zijn.

Meestal is het de bruidegom die het woord neemt, maar laat je vooral niet leiden door wat hoort. De bruid kan natuurlijk ook een speech houden of misschien willen jullie het wel samen doen. Een goed moment om als bruidspaar te speechen is aan het einde van het diner (wat intiemer), aan het einde van het feest (wat grootschaliger) of allebei.

In de speech is het gebruikelijk alle gasten voor hun komst te bedanken. Daarnaast bedank je zowel je eigen ouders als schoonouders en de getuigen. Natuurlijk is er een speciaal woord van dank voor de ceremoniemeester. Sta stil bij zijn of haar rol, vertel wat over hoe de voorbereidingen verlopen zijn en betrek eventueel een leuke anekdote in de speech over iets wat je met de ceremoniemeester hebt meegemaakt. Je kunt natuurlijk ook je nieuwe echtgeno(o)t(e) bedanken. Het is een mooi gebaar om ten overstaande van iedereen te vertellen wat hij of zij voor jou betekent. Als je dit wilt doen, begin hier dan de speech mee.


T


Tafelschikking
Als jullie een tafelschikking willen maken en daarin de etiquette willen volgen, kies dan voor een grote lange tafel en neem de volgende regels in acht:

 • Het bruidspaar zit op de ereplaatsen, meestal in het midden van de tafel

 • De bruid zit links van haar man

 • Links van de bruid zit de schoonvader van de bruid

 • Rechts van de bruidegom zit de schoonmoeder van de bruidegom

 • Tegenover de bruid zit haar vader

 • Tegenover de bruidegom zit zijn moeder

 • Naast de ouders en schoonouders zit naaste familie en de beste vrienden

 • De overige gasten worden geplaatst op leeftijd en relatie met het bruidspaar

 • Echtparen zitten niet naast elkaar

 • Naast elke vrouw zit een man
Trouwring
De Nederlandse traditie van het uitwisselen van trouwringen hebben we geërfd van de Romeinen. De man gaf zijn vrouw bij het trouwen een trouwring als officiële belofte van trouw. Daarnaast was het een duidelijk statement dat man en vrouw aan elkaar zijn verbonden en dus niet meer vrij zijn.

De trouwring was vroeger een geschenk van de man aan zijn aanstaande vrouw. Hij zocht de ring uit en gaf hem aan zijn vrouw. Vanaf de 19e eeuw ging ook de man een trouwring dragen.

Later werd de verlovingsring geïntroduceerd. Van oudsher werd het huwelijksaanzoek altijd door de man gedaan en die zorgde ook voor de verlovingsring. De verlovingsring bevatte meestal een diamant. Bij de huwelijksplechtigheid werd daar dan een gladde gouden trouwring bij geschoven. Oorspronkelijk waren de trouwringen dan ook veel eenvoudiger dan de verlovingsringen.

Een verlovingsring draag je volgens de etiquette aan de ringvinger van de linkerhand. Bij het trouwen gaat de ring dan naar de ringvinger van de rechterhand en wordt daar een gladde trouwring bij geschoven. Rooms-katholieken doen het precies andersom.

Trouwkaart
Een traditionele trouwkaart is een dubbelgevouwen kaart met een los binnenvel en wordt meestal gedrukt op geschept papier. De ouders van de bruid en bruidegom kondigen middels zo’n kaart het huwelijk van hun zoon en dochter aan. De ouders van de bruidegom worden vermeld op de linkerzijde van de kaart, de ouders van de bruid op de rechterzijde. Dit komt tegenwoordig echter niet meer veel voor, veruit de meeste stellen kiezen hun eigen kaart en kondigen zelf hun huwelijk aan.

De enveloppen worden volgens de etiquette altijd handgeschreven en daarbij geldt de volgende aanhef:

 • Uitnodiging gericht aan een hele familie: aan de familie
  (achternaam van de man)

 • Uitnodiging gericht aan een echtpaar: de heer en mevrouw
  (achternaam van de man en van de vrouw)

 • Uitnodiging voor man en vrouw niet getrouwd:
  de heer (achternaam) en mevrouw (achternaam)

 • Uitnodiging gericht aan een persoon: voorletters + achternaam
Verder hoeven beroepen niet vermeld te worden, adellijke en academische titels eventueel wel. Mocht iemand beide titels hebben dan wordt eerst de academische titel vermeld en daarna de adellijke titel. Jonkheer is hierop een uitzondering die wordt wel altijd als eerste geplaatst. Bij een adellijke titel geldt eerst de voorletters dan de titel, bij jonkheer andersom.

Volgens de etiquette verstuur je de huwelijksuitnodigingen zo’n 6 tot 8 weken van tevoren. De gedachte hierachter is dat je ze niet te vroeg moet versturen omdat gasten het huwelijk dan zouden kunnen vergeten, maar ook zeker niet te laat omdat de gasten dan mogelijk al andere verplichtingen hebben.


UV


Verloven
Vroeger was het heel gebruikelijk om je te verloven voordat je ging trouwen. De tijd tussen verloven en trouwen werd in veel gevallen gebruikt om de uitzet bij elkaar te sparen.

Volgens de traditie wordt de verloving gevierd met een feest dat in het huis van de ouders van het meisje wordt gegeven. De ouders presenteerden op het verlovingsfeest het aanstaande paar aan hun kennissen en relaties en gaven op deze manier aan dat ze hun toestemming gaven tot het ophanden zijde huwelijk. Later werd verloven steeds meer een feest voor de partners zelf en steeds minder een officieel feest.

Verlovingsring
Van oudsher werd het huwelijksaanzoek altijd door de man gedaan en die zorgde ook voor de verlovingsring. De verlovingsring bevatte meestal een diamant. Bij de huwelijksplechtigheid werd daar dan een gladde gouden trouwring naast geschoven. Oorspronkelijk waren de trouwringen dan ook veel eenvoudiger dan de verlovingsringen.

Een verlovingsring draag je volgens de etiquette aan de ringvinger van de linkerhand. Vroeger dacht men namelijk dat vanuit de ringvinger van de linkerhand er rechtstreeks een ader naar het hart loopt, 'de vena amoris'. Bij het trouwen gaat de ring dan naar de ringvinger van de rechterhand. Rooms-katholieken doen het precies andersom.

Vrijgezellenfeest
Het vrijgezellenfeest wordt traditioneel georganiseerd door vrienden van het bruidspaar. De aanstaande bruid of bruidegom wordt de avond voor het huwelijk ontvoerd door vrienden en mee op pad genomen om de laatste dag als vrijgezel te vieren. Voor de aanstaande bruid geldt dat er alleen vrouwen mee gaan en de bruidegom wordt vergezeld door enkel mannen.

Volgens de traditie vindt dit feest plaats op de vooravond van de bruiloft, maar dat blijkt in praktijk vaak niet handig in verband met onder andere vermoeidheid en alcohol. Een week tot een maand van tevoren is een betere optie. Zo kan iedereen helemaal los op de vrijgezellenparty en toch uitgerust en fris op de bruiloft verschijnen.


W


Waarde cadeaus
Volgens de etiquette bestaan er enige richtlijnen als het gaat om de waarde van huwelijkscadeaus. Deze zijn als volgt: een collega of verre vriend of vriendin: €25- €50, een familielid of vriend: €35- €75, een naast familielid of beste vriend €50- €100 of meer.

Weggeven van de bruid
Eén van de mooiste tradities van de huwelijksplechtigheid is toch wel het weggeven van de bruid door haar vader. De bruidegom staat voor in de kerk of het stadhuis en wacht daar zijn bruid op. De gasten vormen samen een erehaag door te gaan staan op het moment dat de bruid en haar vader de kerk betreden. De bruid wordt door haar vader aan zijn arm naar het altaar begeleid en symbolisch 'weggegeven' aan haar bruidegom. Voor velen is dit een emotioneel moment.

Wittebroodsweken
De wittebroodsweken zijn de eerste 6 weken na het huwelijk. In deze 6 weken heeft alles nog een feestelijk tintje en geniet het bruidspaar na van de onvergetelijke huwelijksdag. Het is de tijd van ongestoord genieten en de tijd om aan een gezamenlijk leven te wennen. In deze 6 weken mag het bruidspaar eigenlijk niet gestoord worden door visite of ander bezoek.

De naam 'wittebroodsweken' is ontstaan doordat vroeger alleen maar wittebrood gegeten werd in de eerste weken na het huwelijk. Eeuwen geleden was dit een luxegoed, alleen bedoeld voor speciale gelegenheden. Wit brood werd namelijk van tarwemeel gebakken, in tegenstelling tot zwartbrood, dat van rogge werd gemaakt
Tegenwoordig worden de wittebroodsweken vooral benut om op huwelijksreis te gaan. Het luxe witte brood wordt dan verruild voor een luxe hotel en het nagenieten van de huwelijksdag gebeurt ergens op een tropisch strand, onder wuivende palmbomen.


XYZ


Gerelateerde specials:
» Traditie verloven
» De must-haves en must-do's voor 2009

Gerelateerde artikelen:
» Traditie huwelijksbedankjes
» Geschiedenis en etiquette bruidsboeket
» Traditie bruidsjurk
» Traditie bruidstaarten
» Aansnijden bruidstaart
» Traditie huwelijksnacht
» Traditie honeymoon
» Etiquette openingsdans
» Etiquette huwelijksuitnodiging
» Traditie en betekenis trouwringen
» Etiquette: De bruidsstoet
» Tips voor het kiezen van bruidsaccessoires
» Speciale trouwkaarten die je gezien moet hebben!

» Deel je bruiloft en win leuke prijzen.

Héél véél trouwkaarten!