| home | contact | nieuw/wijzig adres |
 
bedrijvengids
alles over trouwen
» Artikelen
» Tips
» Inspiratie
» Specials
» Trends
   » Archief
trouwnieuws
trouwdatum prikken
stappenplan
 
home » alles over trouwen » trouwlocatie » artikelen » Trouwen en het Jodendom »

Trouwen en het Jodendom

Hoe wordt een huwelijk tussen twee mensen die het jodendom aanhangen voltrokken en welke gedachtegang gaat er schuil achter een joods huwelijk? Waar wordt het huwelijk voltrokken en wat zijn de kenmerken van een Joods huwelijk? Je leest het allemaal in trouwen en het Jodendom.

Één van de bekendste Joodse huwelijken van de afgelopen tijd is het huwelijk tussen Chelsea Clinton (de dochter van Bill Clinton) en Mark Mezvinsky. Het huwelijk werd voltrokken door een rabbijn zoals bij een huwelijk tussen twee joden gebruikelijk is.

Man en vrouw
Om beter te begrijpen hoe een huwelijk tussen twee joodse personen wordt voltrokken kijken we eerst naar hoe deze twee personen bij elkaar komen. Volgens het Jodendom is het huwelijk de bestemming van de vrouw. Hieruit volgen dan vervolgens de kinderen. Naast dat het huwelijk de bestemming van de vrouw is, geloven mensen die het jodendom aanhangen ook dat god een man en een vrouw als eenheid heeft geschapen. Deze eenheid is vervolgens weer uit elkaar gehaald waarbij het incomplete gevoel ze uiteindelijk toch weer samenbrengt.
Het huwelijk
Het huwelijk weerspiegelt de eenheid van de mens en god. In het Joods is de naam voor de huwelijksvoltrekking chatoena, de huwelijksakte heet ketoeba en de gehele huwelijksceremonie wordt choepa genoemd. Een joods huwelijk wordt alleen door een rabbijn voltrokken als de twee personen die met elkaar in het huwelijk treden joods zijn. De bruidegom, chatan in het joods, en de bruid, kalla, worden door de rabbijn op het huwelijk voorbereid. De rabbijn vertelt ze van tevoren wat er tijdens het huwelijk maar ook na de voltrekking van het huwelijk van hen verwacht wordt.

Synagoge
Het huwelijk vindt plaats in een synagoge, het joods gebedshuis. In de synagoge nemen de bruid en de bruidegom plaats onder een talliet. Dit is een groot doek dat in de synagoge hangt. Dit doek staat tijdens het huwelijk centraal voor het huis waar de bruid en bruidegom in gaan wonen.De ceremonie
Tijdens de ceremonie schuift de bruidegom de huwelijksring om de vinger van de bruid. Hierbij zegt hij volgens het joodse gebruik dat zij nu zijn vrouw wordt volgens de joodse wet. Vervolgens geeft de bruid ook haar jawoord. Na dit officiële gedeelte tekenen de getuigen de huwelijksakte.

Mazzal Tov!
De uitspraak "Mazzal Tov!" zal niet onbekend in de oren klinken. Deze uitspraak betekent "veel geluk" en zal ook tijdens het huwelijk worden uitgesproken. De bruidegom, of in het geval van Chelsea Clinton de moeder van de bruid, trapt een glas kapot waarna het feest kan beginnen. Dit staat symbool voor de breekbaarheid van het huwelijk, dat nooit verbroken mag worden.Feest
Het joodse huwelijk is in tegenstelling tot een huwelijk bij sommige andere geloven geen verplichting. Het is een dag waarop twee personen die zich zonder elkaar incompleet voelden weer samenkomen. Deze dag eindigt dan ook met een spetterend feest waarbij wordt gedanst en zowel non-alcoholische- als alcoholische dranken worden gedronken.

Om meer te weten te komen over trouwen en het jodendom kun je het artikel De bruiloft van Chelsea Clinton en Marc Mezvinsky lezen.

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Ga dan naar de homepage van de rubriek huwelijksceremonie religieus

Gerelateerde artikelen:
» Wel of niet trouwen voor de kerk?
» Katholiek VS Protestants
» Help! Ik heb geen geloof
» Hertrouwen in de kerk
» Homohuwelijk in de kerk?
» Kerk kiezen
» Freelance pastors
» De kerkelijke huwelijksceremonie
» Trouwen en het Hindoeïsme


Gerelateerde specials:
» De trouwlokatie
» De trouwambtenaar
» Trouwgeloftes en rituelen
» Het moment!
» Wat wordt er van mij verwacht als getuige?

Bedrijvengids:
» Alle bedrijven op het gebied van huwelijksceremonie religieus

» Deel je bruiloft en win leuke prijzen.

Héél véél trouwkaarten!