| home | contact | nieuw/wijzig adres |
 
bedrijvengids
alles over trouwen
» Artikelen
» Tips
» Inspiratie
» Specials
» Trends
   » Archief
trouwnieuws
trouwdatum prikken
stappenplan
 
home » alles over trouwen » specials » Trouwgeloftes en rituelen »

Trouwgeloftes en rituelen

Persoonlijke trouwgeloftes: iets voor jullie?
In Nederland is het nog vrij ongebruikelijk, maar in Amerika is het de normaalste zaak van de wereld om persoonlijke 'wedding vows' uit te spreken voor het Jawoord. De bruid en bruidegom spreken -ten overstaande van alle aanwezigen- naar elkaar uit waarom ze zo veel van elkaar houden en wat de ander zo bijzonder maakt.


De persoonlijke trouwgeloftes zijn echt van toepassing op het bruidspaar en daarmee van meer emotionele waarde dan de standaard geloftes. Wat beloof je elkaar nu echt? Waarom wil je oud worden met deze persoon? Wat wil je samen bereiken? Waarom werd je verliefd op deze persoon? Mooier en persoonlijker kan het eigenlijk niet.

Maar ga er maar aan staan! Je bent natuurlijk al op van de zenuwen op het moment suprème en dan moet je ook nog even 'en plein public' het diepste van je hart blootgeven. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Maar als je denkt dat jullie het aandurven, doe het dan! Het zal een onvergetelijk en ontroerend moment worden, een onbetaalbare herinnering. En bedenk dat je emotioneel mag zijn, dat onderstreept juist de oprechtheid en het gewicht van jullie woorden aan elkaar. Je mag dus best huilen en het is niet erg als je stem even breekt. De persoonlijke trouwgeloftes: wij zijn helemaal voor!

Tips voor de persoonlijke trouwgeloftes
Dus jullie zijn er wel voor in? Maak dan ook echt iets moois van de persoonlijke trouwgeloften! Ga er allebei rustig voor zitten, neem de tijd en zet alles op papier. Je zou de geloften samen kunnen schrijven, maar het is natuurlijk specialer om de geloften pas aan elkaar te vertellen tijdens de trouwceremonie.

Stel jezelf vragen als: Wat was het eerste moment dat ik besefte dat ik van mijn aanstaande hield? En waarom? Wat hebben we samen meegemaakt? Waarin vullen we elkaar aan? Wat is echt typerend voor onze relatie? Wat wil je je aanstaande beloven? Het zijn maar een paar voorbeelden. Denk in elk geval verder dan 'ik hou van hem omdat hij zo lief is'.

Je zou ook een gedichtje kunnen opnemen in je geloften. Kies dan wel voor een gedicht dat op jullie van toepassing is en dat je werkelijk raakt
(klik hier voor inspiratie gedichten). Maar misschien heb je zelf ook wel Sharespeare-kwaliteiten? Dan zou je natuurlijk zelf een gedichtje kunnen schrijven.
Hoe je de geloften ook vorm wilt geven, hou ze wel enigszins kort. Ga geen betoog van 10 minuten houden, 3 minuten is meer dan genoeg.

En vinden jullie het misschien toch te spannend om de persoonlijke geloften zelf tijdens de ceremonie voor te dragen? Overweeg dan om ze op te laten lezen door de trouwambtenaar of neem ze van tevoren op met een videocamera, zodat je het filmpje af kan laten spelen tijdens de ceremonie.

(Godsdienstige) Rituelen
Een ceremonie wordt erg persoonlijk wanneer er rituelen in betrokken worden die betekenis voor jullie hebben. Er is niets persoonlijker dan dat. We kennen natuurlijk allemaal het weggeven van de bruid en de godsdienstige rituelen zoals het aansteken van de huwelijkskaarsen, het zegenen van de trouwringen of het voorlezen van Bijbelse teksten. Maar er zijn tal van andere (huwelijks)rituelen die je kunt betrekken in jullie ceremonie. Denk aan het gezamenlijk oplaten van ballonnen of het vrijlaten van witte bruidsduiven. Bedenk of en welke rituelen bij jullie passen en waarom. Je zou ook kunnen kiezen voor rituelen uit andere culturen of van andere godsdiensten. Zolang ze maar een echte, symbolische betekenis voor jullie hebben! Laat de trouwambtenaar in zo’n geval wel even toelichten aan alle aanwezigen waarom jullie juist voor dat ritueel gekozen hebben.

Je hoeft overigens niet persé religieus te zijn om godsdienstige rituelen in de ceremonie op te nemen. Hebben jullie geen geloofsovertuiging, maar vinden jullie het een mooi gebaar om samen een huwelijkskaars aan te steken? Doe dat dan vooral! We leven in een veranderende maatschappij waar traditionele patronen steeds vaker plaats moeten maken voor nieuwe vormen. Gelukkig ben je hierdoor ook geheel vrij om de huwelijksceremonie vorm te geven op een manier die bij jullie en jullie overtuigingen past.

Gerelateerde specials:
» De trouwlokatie
» De trouwambtenaar
» Het moment!
» De dierbaren
» Inspiratie gedichtjes

Gerelateerde artikelen:
» De huwelijksceremonie
» De kerkelijke huwelijksceremonie
» Freelance pastors
» Uitwisselen ringen
» Trouwen en het Hindoeïsme
» Trouwen en het Jodendom
» Trouwringen presenteren

Gerelateerde trends:
» Trend 2011: trouwen onder een boom

» Deel je bruiloft en win leuke prijzen.

Héél véél trouwkaarten!