| home | contact | nieuw/wijzig adres |
 
bedrijvengids
alles over trouwen
» Artikelen
» Tips
» Inspiratie
» Specials
» Trends
   » Archief
trouwnieuws
trouwdatum prikken
stappenplan
 
home » alles over trouwen » openingsdans » artikelen » Verschillende soorten openingsdansen »

Verschillende soorten openingsdansen

De officiële openingsdans is volgens de etiquette een foxtrot of een engelse wals, maar andere ballroomdansen of latindansen zoals de salsa kunnen natuurlijk ook prima. In dit artikel vind je een overzicht van de meest voorkomende dansen. We hebben er meteen een aantal instructiefilmpjes bijgezet. Dit zijn misschien niet de meest hippe filmpjes, maar jullie kunnen wel meteen beginnen met oefenen!

Foxtrot Moeilijkheidsgraad:

De foxtrot is vrij simpel en makkelijk te leren. De passen zijn simpel, en bijzondere danshoudingen, poses of moeilijke figuren bestaan er niet voor. Waar vooral op gelet moet worden is het 'huppelen' op de snellere zij-sluit passen. Hoewel het verleidelijk is om te doen, hoort het niet bij de dans en ziet het er vreemd uit. Traditioneel wordt de foxtrot op popmuziek gedanst, de foxtrot heeft een vierkwartsmaat. Vraag eventueel aan je dansleraar welke nummers hier goed bij passen.Quickstep Moeilijkheidsgraad:

De quickstep is een ballroom dans in vierkwartmaat, vergelijkbaar met de maat van een snelle foxtrot. Ondanks deze gelijkenis heeft deze dans een eigen style en techniek. De quickstep is de meest gedanste dans van Nederland en is erg geschikt voor beginnende dansers.Engelse wals Moeilijkheidsgraad:
Kenmerkend bij het dansen van de wals is het romantische en langzame karakter en het rijzen op tel twee tot een 'hoogtepunt' op tel drie waarop alweer de daling ingezet wordt om op tel één laag en ver te kunnen gaan, waardoor de dans een 'golvend' element krijgt. De passen van deze dans zijn heel zwierig en soepel. Ze lopen in een vloeiende beweging door. De muziek waarop een Engelse wals wordt gedanst heeft een driekwartsmaat. Vraag eventueel aan je dansleraar welke nummers hier goed bij passen.Cha-cha-cha Moeilijkheidsgraad:

De cha-cha-cha heeft een vierkwartsmaat maar met een gesyncopeerd ritme: de vierde tel is gesplitst in twee delen. Het is een zeer speelse en ritmische dans die pittig, lichtzinnig en brutaal gedanst wordt. Veel van de moderne popmuziek en discomuziek uit de jaren '70 en '80 is geschikt om een cha-cha-cha op te dansen, maar de beste cha-cha-cha-muziek is van Latijns-Amerikaanse origine.Tango Moeilijkheidsgraad:

De tango is een sensuele, verleidelijke dans die zijn oorsprong vindt in Argentinië en wordt gedanst op muziek in tweekwarts maat met bijaccenten. De houding bij de tango is anders dan bij de andere ballroomdansen, omdat de vrouw haar linkerhand niet op de schouder van de man heeft liggen, maar om zijn elleboog heen buigt en haar vingers hierbij tegen de ribbenkast van de man aandrukt. De hand van de man ligt niet achteraan de linkerschouder van de vrouw maar iets lager en meer in het midden van de rug. De tango wordt vlak gedanst met licht gebogen knieën in tegenstelling met de andere standaarddansen waar het rijzen en dalen van het lichaam een grote rol speelt. Als jullie lef, durf en een beetje aanleg hebben, is de tango misschien iets voor jullie!
Rumba Moeilijkheidsgraad:

De Rumba is een populaire klassieke ballroom dans. De dans is gebaseerd op een twee- of vierkwartsmaat. De rumba staat tegenwoordig bekend als de dans van de liefde waarbij de man de vrouw verleidt. Misschien iets voor jullie?

Ter inspiratie: foto's en video's van verschillende openingsdansen.

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Ga dan naar de homepage van de rubriek openingsdans

Gerelateerde artikelen:
» Etiquette openingsdans
» Timing openingsdans
» Privé-dansles bij een dansschool
» Verras iedereen!
» Wat is jullie nummer?
» Wie gingen jullie voor?
» 10 originele nummers voor de openingsdans

Bedrijvengids:
» Alle bedrijven op het gebied van de openingsdans

» Deel je bruiloft en win leuke prijzen.

Héél véél trouwkaarten!