| home | contact | nieuw/wijzig adres |
 
bedrijvengids
alles over trouwen
» Artikelen
» Tips
» Inspiratie
» Specials
» Trends
   » Archief
trouwnieuws
trouwdatum prikken
stappenplan
 
home » alles over trouwen » specials » Voorzorgsmaatregelen met gescheiden ouders »

Voorzorgsmaatregelen met gescheiden ouders

Om de pre-huwelijksstress in het geval van gescheiden ouders zoveel mogelijk te beperken, kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Maatregelen die er voor zorgen dat je ouders hun emoties in de hand kunnen houden en die ervoor zorgen dat er geen grote familiedrama's ontstaan. Je leest ze in dit artikel!

Plaatsindelingen maken voor de ceremonie
Als je ouders enigszins beschaafd met elkaar om kunnen gaan, zet ze dan naast elkaar op de eerste rij. Als je denkt dat dit ongemakkelijke situaties oplevert en dat je ouders liever uit elkaar zitten, zijn er een aantal opties. Ofwel beiden ouders zitten op de eerste rij, met andere familieleden ertussenin, ofwel je moeder zit op de eerste rij en je vader op de rij daarachter.

Nog een andere oplossing is dat jullie geen aparte kant voor de bruid en bruidegom indelen, zodat iedereen kan gaan zitten waar hij of zij wil. Je moeder kan dan links op de eerste rij en je vader aan de andere kant.

Tafelschikking maken voor de receptie en het diner
Als je wilt voorkomen dat je ouders (gedwongen) bij elkaar aan tafel komen te zitten, is het maken van een tafelschikking de beste optie. Bedenk wel dat je ouders beide een ereplaats verwachten tijdens de receptie of het diner, dus probeer hier rekening mee te houden.

Je kunt voor een aantal constructies kiezen, hieronder vind je er twee:

  • Beide ouders zitten aan de 'hoofdtafel' waar jullie ook zitten, maar elk aan een andere kant van jullie, het bruidspaar.


  • Beide ouders zitten aan een andere tafel dan de 'hoofdtafel', met eigen familie of gasten waarmee zij het goed kunnen vinden.
Bespreek in elk geval de tafelschikking van tevoren met de ouders, zodat zij niet onaangenaam verrast zijn op de dag zelf.

Toost van tevoren bespreken
Traditioneel brengt de vader van de bruid of bruidegom een toost uit op het bruidspaar. Wanneer je ouders gescheiden zijn, kan de inhoud van de toost soms een hoop teweeg brengen.

Bespreek de toost daarom van tevoren met je vader en vraag hem om voorzichtig te zijn met wat hij zegt. Vraag hem vooral positieve zaken te noemen, mocht hij over het verleden praten en meer specifiek zijn eigen huwelijk of over jullie opvoeding. Niemand vindt het leuk wanneer er over zijn of haar eigen scheiding gesproken wordt, of over zaken waar iemand in zijn leven spijt van heeft. Huwelijken zijn feestelijke aangelegenheden en dan zit niemand er op te wachten om te horen dat huwelijken ook minder goed af kunnen lopen.

Het andere uiterste kan natuurlijk ook: je vader is van plan je moeder helemaal níet in zijn toost te noemen. Dat zou ook onrecht doen aan de situatie, tenslotte is je moeder ook een belangrijke sleutelfiguur in jouw leven geweest. Mocht je moeder daar bang voor zijn, zou zij er ook voor kunnen kiezen zélf een toost uit te brengen. Anno 2009 zal niemand hier raar van opkijken, integendeel, het getuigt van lef en betrokkenheid.

Receptierij regisseren
Op de receptie en het feest begin je meestal met een felicitatieronde. Het bruidspaar stelt zich dan samen met de wederzijdse ouders in een rij bij de ingang van de ruimte. Wanneer je ouders gescheiden zijn, is het niet vanzelfsprekend dat zij naast elkaar opgesteld in de rij staan. Zeker niet als beide ouders al lange tijd nieuwe partners hebben of zelfs hertrouwd zijn.

Een idee is om de receptierij te verkleinen. Vraag de vaders van zowel de bruid als bruidegom om zich te mengen onder de gasten en vorm de rij met alleen het bruidspaar en de wederzijdse moeders. Zo hoeven je ouders in elk geval niet naast elkaar te staan en hoef je ook niet te dealen met de eventuele partners. En nog een bijkomend voordeel: de gasten zijn sneller klaar met feliciteren zodat je meer tijd hebt voor het feest!

Mocht je wel iedereen in de receptierij willen, dan is het aan jou hoe de ouders zich opstellen en of nieuwe partners ook deel uitmaken van de rij. Bespreek de voor’s en tegen’s goed met je aanstaande en kies voor die samenstelling die jou het gelukkigst maakt.

Openingsdansen van tevoren bedenken
Om ongemakkelijke situaties te voorkomen, is het verstandig om van tevoren goed na te denken over wat jullie willen met de openingsdansen. Traditioneel is de eerste dans voor het bruidspaar en daarna is het de beurt aan de vader van de bruidegom om met zijn schoondochter te dansen en de moeder van de bruidegom om met haar schoonzoon te dansen. Het derde nummer danst de bruid met haar eigen vader en de bruidegom met zijn eigen moeder. Daarna dansen de ouders meestal met elkaar.

Als je denkt dat je ouders zich ongemakkelijk zullen voelen wanneer dit van hen verwacht wordt, is het misschien beter om de ouderdansen achterwege te laten. Je zou ook kunnen vragen of bruidsmeisjes, getuigen of bijvoorbeeld broers of zussen met je ouders willen dansen na de openingsdans met jullie. Breng in elk geval de DJ van tevoren op de hoogte van jullie plannen, zodat hij niet per ongeluk verkeerde dingen omroept.

Fotograaf inlichten
Het maken van familiefoto's kan ook nog wel eens pijnlijke momenten opleveren wanneer je ouders gescheiden zijn. Licht sowieso de fotograaf goed in van tevoren over het feit dat je ouders gescheiden zijn en dat hij de groepsfoto's met enig tact samen moet stellen. Het is niet verstandig om de situatie van je ouders te verbergen voor de fotograaf. Hij of zij moet namelijk weten wie er wel of juist niet op de familiefoto's moeten en welke samenstellingen hij kan maken.

Wanneer je ouders niet samen op de foto willen, overleg dit dan ook met de fotograaf.
Wanneer een of beide ouders een nieuwe partner hebben, zou je er voor kunnen kiezen om enkele foto's met zowel je eigen ouders als je stiefouders te maken. Maar voel je hiertoe zeker niet verplicht wanneer de nieuwe liefde nog erg pril is. Licht van tevoren de betrokken (stief)ouders in over jullie keuzes, dit om onaangename verrassingen op de dag zelf weer te voorkomen.

We kunnen ons voorstellen dat je graag een foto zou willen waar jij met je beide ouders op staat. Jij als stralende middenpunt, met aan weerskanten een liefhebbende ouder die je vast hebt. Vraag in dat geval van tevoren aan je ouders of zij bereid zijn om deze foto lachend te maken. Leg aan ze uit waarom het zo belangrijk voor je is dat je een foto van jullie drieën hebt en wat het voor je zou betekenen – een beetje emotionele chantage wil nog wel eens helpen!

Tip: Hoe druk je je ook maakt over je gescheiden ouders op je bruiloft, vergeet nooit dat ze nog altijd je OUDERS zijn. En één ding staat als een paal boven water: wat er ook gebeurt, ze hebben altijd het beste voor met JOU. En of ze het nou willen of niet JIJ zal altijd een gemeenschappelijke factor in hun leven zijn. Grote kans dat ze omwille daarvan hun problemen en geschillen voor één dag aan de kant kunnen zetten.

Tip: Bekijk de film 'Last Chance Harvey' eens als je veel last hebt van pre-huwelijksstress vanwege je gescheiden ouders. In deze film met Dustin Hofman, zie je hoe gescheiden ouders met elkaar en de situatie moeten dealen op de bruiloft van hun dochter. Het geeft een mooi beeld van de uitdagingen waar je voor komt te staan als ouders en als kind, maar nog belangrijker het laat zien wat uiteindelijk het belangrijkste is: de ouderlijke liefde voor hun kind.

Gerelateerde specials:
» Communicatie is het sleutelwoord
» Mogelijke tegenwerpingen van je ouders
» Stiekem trouwen: de oplossing?!
» Wat wordt er van mij verwacht als moeder
» Wat wordt er van mij verwacht als vader
» Wat wordt er van mij verwacht als getuige?
» Mislukte beoogde familieverzoeningen

Gerelateerde artikelen:
» Alles over speeches
» Etiquette openingsdans

» Deel je bruiloft en win leuke prijzen.

Héél véél trouwkaarten!