| home | contact | nieuw/wijzig adres |
 
bedrijvengids
alles over trouwen
» Artikelen
» Tips
» Inspiratie
» Specials
» Trends
   » Archief
trouwnieuws
trouwdatum prikken
stappenplan
 
home » alles over trouwen » specials » De dierbaren »
De dierbaren
Gasten in de ceremonie betrekken
De mensen die aanwezig zijn bij de huwelijksceremonie zijn als het goed is allemaal dierbaren. Waarom zou je deze mensen dan niet betrekken in de ceremonie?

Dit kun je bijvoorbeeld doen door een voor jullie dierbare persoon te laten spreken tijdens de ceremonie. Denk bijvoorbeeld aan één van de ouders of aan een getuige. Vraag hem of haar iets voor te dragen wat op jullie van toepassing is. Dit kan een mooi stukje zijn over jullie relatie of over wat jullie band zo bijzonder maakt. Maar het kan ook een stukje zijn over wat jullie als stel zo bijzonder en belangrijk maakt voor de persoon in kwestie of wat hij of zij jullie toewenst voor de toekomst. Natuurlijk zou je deze persoon ook kunnen vragen om een mooi gedicht voor te dragen
(klik hier voor inspiratie gedichten).

Belangrijk is dat de voordracht niet te lang duurt, een minuut of 3 tot 5 is lang genoeg. En check eerst ook even of iemand het niet vervelend vindt om voor een publiek te spreken, niet iedereen is hier namelijk even dol op.

Een andere leuke en mooie manier om gasten in de ceremonie te betrekken is door een gezamenlijk ritueel uit te voeren. Een symbolische manier om gezamenlijk stil te staan bij jullie verbintenis. Voorbeelden van leuke gezamenlijke rituelen zijn:
 • Met alle gasten een ballon oplaten na de ceremonie en een wens doen.


 • Alle gasten een steen mee laten nemen (als symbool voor de stevigheid van hun band met jullie) en deze op laten stapelen tot een bouwwerk dat steeds hoger wordt. Dit bouwwerk staat symbool voor de vriendschapskring waarop jullie, het bruidspaar, in de toekomst kunnen rekenen.
Laat je creativiteit vooral de vrije loop. In principe kan alles, zolang het maar betekenis heeft voor jullie.

Kinderen in de ceremonie betrekken
Hebben jullie kinderen samen of misschien wel uit een vorig huwelijk? Betrek deze dan zeker in de ceremonie! Voor kinderen heeft een (tweede) huwelijk van hun ouders veel impact. Door ze te betrekken in de ceremonie, laat je ze weten dat ze er helemaal bij horen en dat ze belangrijk voor jullie zijn. Deze bevestiging is fijn voor ze. Na deze dag vormen jullie voor altijd samen een gezin (voor zover dat nog niet zo was natuurlijk). Er is niets persoonlijker dan dit door middel van de huwelijksceremonie aan iedereen duidelijk te maken.

Hoe kun je dan kinderen betrekken in de huwelijksceremonie? Dat is natuurlijk een beetje afhankelijk van de leeftijd van het kind en zijn of haar eigen wensen. Maar hieronder vind je een aantal ideeën:

 • Laat de kinderen bruidsmeisjes of bruidsjonkers zijn. Ze kunnen dan bloemenblaadjes strooien en de ringen brengen tijdens de ceremonie.


 • Laat de kinderen iets voordragen, bijvoorbeeld een liedje of gedichtje (moeten ze wel durven natuurlijk).


 • Laat de kinderen deel uitmaken van het Jawoord. Laat de trouwambtenaar ook aan hen vragen of ze blij zijn met het huwelijk van hun ouders en laat ze hun 'officiële' goedkeuring uitspreken.


 • Geef de kinderen een symbolisch cadeau op het moment dat de ringen uitgewisseld worden. Denk bijvoorbeeld aan een ander sieraad, zoals een armband of een horloge.


 • Voer na de huwelijksceremonie een symbolisch ritueel uit met het hele gezin. Bijvoorbeeld het oplaten van een tros ballonnen als symbool voor jullie eenheid of door samen hand in hand de trouwzaal te verlaten.
Overleden dierbaren herdenken
Wanneer ouders of andere dierbaren zijn overleden, is het een mooi gebaar om deze personen een plekje te geven in de trouwceremonie. Op die manier zijn ze er toch een beetje bij. Het is alleen niet altijd makkelijk om overleden personen op een mooie en respectvolle manier te herdenken, zonder met een droevige stemming te blijven zitten. En uiteindelijk moet een huwelijk natuurlijk wel een feestelijke gebeurtenis zijn. Hieronder vind je een aantal ideeën voor een mooie nagedachtenis tijdens de ceremonie, zonder dat je een droevige stemming krijgt:

 • Steek gezamenlijk een kaars aan voor de overleden persoon.


 • Draag een sieraad, kledingstuk of iets anders van de overleden persoon.


 • Laat datgene wat de overleden persoon mooi vond op de een of andere manier terugkomen in de ceremonie. Denk bijvoorbeeld aan een gedicht, een bepaald lied of een bepaalde bloem.


 • Laat de trouwambtenaar iets moois vertellen over de overleden persoon.
Noem de overleden personen bij voorkeur vóór dat het officiële gedeelte van de ceremonie echt begint. Op die manier geef je de overleden persoon een plekje in het geheel, maar mag daarna de ceremonie helemaal in het teken staan van het bruidspaar. Over hun band, hun verbintenis en hun dromen en voornemens, zonder dat dit overschaduwd wordt door het verdriet om een overleden persoon.

Gerelateerde specials:
» De trouwlokatie
» De trouwambtenaar
» Trouwgeloftes en rituelen
» Het moment!
» Inspiratie gedichtjes
» Hoe betrek ik mijn eigen kinderen in de bruiloft?

Gerelateerde artikelen:
» Hip: getrouwd worden door een bekende
» De kerkelijke huwelijksceremonie
» De huwelijksceremonie

» Deel je bruiloft en win leuke prijzen.

Héél véél trouwkaarten!