| home | contact | nieuw/wijzig adres |
 
bedrijvengids
alles over trouwen
» Artikelen
» Tips
» Inspiratie
» Specials
» Trends
   » Archief
trouwnieuws
trouwdatum prikken
stappenplan
 
home » alles over trouwen » trouwlocatie » artikelen » Trouwen en het Hindoeïsme »
Trouwen en het Hindoeïsme
Het hindoeïsme is één van de grootste godsdiensten. De meeste Hindoes wonen in India. Maar liefst 80% (960 miljoen) van de inwoners van India is hindoe. Het hindoeïsme heeft eigen gebruiken en gewoontes. Dit geldt ook voor het trouwen. Mogen Hindoes hun eigen partner kiezen, hoe lang duurt de huwelijksplechtigheid en mag er worden getrouwd met een persoon uit een andere kaste? Je leest het allemaal in dit artikel!

Hindoeïsme
Het Hindoeïsme is één van de oudste godsdiensten ter wereld. Het Hindoeïsme kent het kastenstelsel. Volgens het Hindoeïsme moet je leven volgens de regels die er door je afkomst worden gesteld. De samenleving is opgedeeld in de volgende kasten:
- de Brahmanen, de priesters;
- de Kshatriya's, de edelen en soldaten;
- de Vaishya's, de kooplieden;
- de Sudra's, de dienaren.

Buiten deze vier kasten wordt er nog een vijfde kast onderscheiden. Deze vijfde kast wordt de onaanraakbare of de geregistreerde kaste genoemd. Deze groep personen leeft onder slechte omstandigheden. Hindoes geloven dat alles wat je in je leven doet gevolgen heeft voor je volgende leven, hierdoor blijft het kastenstelsel zijn bestaan behouden ook al is het in India al in de 20e eeuw afgeschaft. Hoe hoger je komt, hoe dichter je bij het uiteindelijke doel van zelfverwezenlijking komt.

Het hindoeïsme heeft gevolgen voor je hele levenswijze. Veel Hindoes zijn vegetariër, omdat ze hun geest zuiver willen houden en omdat ze geen dieren willen doden voor voedsel. De meeste Hindoes eten met hun rechtershand. De linkerhand beschouwen ze als onrein.

Partnerkeuze
De partnerkeuze, het huwelijk en het feest worden vaak geregeld door de ouders van de bruid en bruidegom. Hierbij moest altijd rekening worden gehouden met de kaste waar de bruid en bruidegom in leefden. Het was niet mogelijk om met iemand uit een andere kaste te trouwen. Vroeger werd de partnerkeuze geheel aan de ouders overgelaten, maar tegenwoordig wordt hier door de invloed van de westerse samenleving iets soepeler mee om gegaan. De jongeren worden betrokken bij het kiezen van een partner. Als de keuze is gemaakt en zowel het meisje als de jongen heeft ingestemd met het aanstaande huwelijk wordt er advies ingewonnen bij een priester. De priester bekijkt aan de hand van de sterrenbeelden en de horoscoop wanneer het de beste tijd is om te trouwen.


Bij de verloving (Barchekki) schenkt de vader van de aanstaande bruid een cadeau aan de aanstaande bruidegom. Na de verloving vindt de ondertrouw in het huis van de aanstaande bruidegom plaats.

Het huwelijk
Het huwelijk speelt in het hindoeïsme een belangrijke rol. Hierdoor kan een huwelijk in het totaal wel een aantal dagen in beslag nemen. De echte ceremonie wordt geleid door een priester. Deze ceremonie kan, afhankelijk van de wensen van het bruidspaar, wel zes uur in beslag nemen. Tijdens de ceremonie maakt de priester gebruik van verschillende voorwerpen die de vruchtbaarheid symboliseren. Zo hopen de Hindoes de kans op gezonde kinderen te versterken.

Het totale huwelijk neemt een aantal dagen in beslag omdat er verschillende rituelen zijn die moeten worden doorlopen. Zo is er een ritueel waarbij de bruidegom ghee en granen in het vuur laat vallen, hierbij moet de bruid met haar rechterhand de rechter schouder van de bruidsgom aanraken. Daarna loopt het bruidspaar hand in hand rond het vuur. Hierbij dragen ze gebeden op voor een lang en gelukkig leven.Naast dit voorbeeld van een ritueel zijn er nog tal van rituelen te noemen die doorlopen moeten worden bij een hindoe huwelijk. Het belangrijkste moment tijdens het huwelijk is het aanbrengen van sindur. Hierbij wordt het bruidspaar met een sluier bedekt. Onder de sluier strooit de bruidegom rood poeder in de scheiding van het haar van de vrouw. Na dit ritueel zijn de bruid en bruidegom echt aan elke verbonden.Na het huwelijk
Als alle huwelijksrituelen voorbij zijn, gaat de bruid bij haar man en de ouders van haar man wonen. Het wordt van haar en haar man verwacht dat zij voor de ouders van de man zullen zorgen.Wil je meer weten over dit onderwerp?
Ga dan naar de homepage van de rubriek huwelijksceremonie religieus

Gerelateerde artikelen:
» Wel of niet trouwen voor de kerk?
» Katholiek VS Protestants
» Help! Ik heb geen geloof
» Hertrouwen in de kerk
» Homohuwelijk in de kerk?
» Kerk kiezen
» Freelance pastors
» De kerkelijke huwelijksceremonie
» Trouwen en het Jodendom


Gerelateerde specials:
» De trouwlokatie
» De trouwambtenaar
» Trouwgeloftes en rituelen
» Het moment!
» Wat wordt er van mij verwacht als getuige?

Bedrijvengids:
» Alle bedrijven op het gebied van huwelijksceremonie religieus
» Deel je bruiloft en win leuke prijzen.

Héél véél trouwkaarten!