| home | contact | nieuw/wijzig adres |
 
bedrijvengids
alles over trouwen
trouwnieuws
» Algemeen trouwnieuws
   » Archief
» Nieuwsbrieven
   » Archief
» Beurzen en shows
   » 2018
   » 2019
trouwdatum prikken
stappenplan
 
home » trouwnieuws » nieuwsbrieven » Mokume-gane, origami voor trouwringen »
Mokume-gane, origami voor trouwringen
Let op: deze nieuwsbrief is op 06-10-2011 verzonden.


Iedereen heeft wel eens van origami gehoord, de Japanse vouwkunst van papier. Maar wist je dat deze vouwkunst ook in edelmetalen kan worden uitgevoerd en dus ook in trouwringen?Deze techniek heet 'Mokume-gane' en komt van oorsprong van de Samurai zwaarden en Javaanse Kris. Het metaal, ook wel Damast staal genoemd, wordt gemaakt van verschillende staal soorten, die als dikke plaat weer gevouwen worden, waardoor vele lagen ontstaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld spekkoek of groeilijnen in gesteente en planten.

Mokume-gane betekent letterlijk "Houtnerf metaal". Deze oude techniek uit de 17e eeuw komt niet vaak voor in de juwelenbranche, omdat deze nogal arbeidsintensief en niet gemakkelijk uit te voeren is.De geschiedenis van Mokume-gane
De geschiedenis van deze techniek ligt in de wapensmidse in het oude Japan. Een landheer, Samurai genaamd, was net als zijn collega in het westen, de ridder, verantwoordelijk voor zijn onderdanen. Zijn zwaard was niet alleen een gevreesd wapen, maar ook het symbool van trouw aan zijn beloftes, zijn plichtsbesef en rechtvaardigheid en vooral zijn persoonlijke eer. Het was een garantie voor de veiligheid van diegenen die hij diende te beschermen en een (bijna) heilig voorwerp voor de bezitter.

Een instrument met een dergelijke emotionele waarde kon niet alleen uit grijs staal bestaan, maar behoorde ook de belangrijkheid en de rijkdom van zijn bezitter te weerspiegelen. De oude wapensmeden begonnen de onderdelen van het zwaard en de schede te versieren met speciale, kostbare metalen ornamenten. Hoe rijker de eigenaar was, hoe kunstzinniger het versierd werd en hoe kostbaarder het materiaal werd. Zo ontstond de techniek Mokume-gane.In de loop der eeuwen is deze techniek bijna vergeten, maar inmiddels is het in Japan als kunstvorm herontdekt. Voor Birgit Doesborg, die deze ringen maakt, is de fascinatie van Mokume-gane een uitdaging en complexiteit van deze oude techniek. Het ontdekken van nieuwe metaalcombinaties en patronen die ontstaan tijdens dit proces geeft haar de inspiratie om hiermee verder te gaan. Het is tevens een geruststelling dat deze sieraden nauwelijks te kopiëren zijn. Haar ontwerpen ontstaan dan ook spontaan tijdens de bewerking van Mokume-gane en ze laat zich hierbij inspireren door vormen die in de natuur ontstaan.Kijk voor meer informatie en voorbeelden op www.doesdesign.nl of maak eens een afspraak om onze sieraden te komen bezichtigen.


Doesdesign
Den Bosch

Tel.: 06 - 38343719Nieuwsbrief:
Heb je een leuk nieuwtje? Laat het ons dan weten!

Meer trouwnieuws:
» Algemeen trouwnieuws
» Nieuwsbrieven
» Beurzen en shows

Trouwen in de regio:
Meer weten over het onderwerp trouwen? Ga dan naar onze homepage.» Deel je bruiloft en win leuke prijzen.

Héél véél trouwkaarten!